Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Dit is de Hells Canyon: de diepste – en misschien wel mooiste – canyon van Amerika

Hells Canyon - Photo Credit Visit Idaho
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Vergeet de Bryce Canyon en vergeet de Grand Canyon. De diepste kloof van de VS ligt op de grens van Idaho en Oregon – en het is een van Amerika’s tofste natuurgebieden.

Maak kennis met Hells Canyon National Recreation Area. Eén van de USA’s meest onontdekte, maar ook fraaie bestemmingen. Het totale gebied is verspreid over twee staten: er ligt een deel in Idaho én een deel in Oregon.

[themify_layout_part id=34075]

Wat kan ik zien in Hells Canyon National Recreation Area?

Dat de Hells Canyon relatief onbekend is, is ook niet zo heel vreemd. Het natuurgebied, dat wordt beheerd door het Wallowa-Whitman National Forest, ligt namelijk relatief afgelegen.

Wie er toch wil komen en zich aan de Oregon-zijde van Amerika’s diepste kloof bevindt, kan dat het beste doen via de Hells Canyon Scenic Byway. Dat is tenslotte ook de mooiste manier: een trip van 35 kilometer die start nabij het plaatsje La Grande.

Je volgt hiervandaan de route langs superkleine plaatsjes als Imbler, Wallowa en Enterprise. Onderweg spot je duizelingwekkende dieptes, dito stroomversnellingen en puntige kliffen. Uitkijken over de canyon kan bijvoorbeeld bij de Hells Canyon Overlook.

[themify_layout_part id=34170]

Hells Canyon Dam

Sla ook een kleine detour naar de Hells Canyon Dam niet over. Deze dam is verantwoordelijk voor de regulering en ontwikkeling van het Hells Canyon Reservoir. Hij wordt ook veel aangehaald als de exacte grens tussen Idaho en Oregon.

De Scenic Byway eindigt in Baker City. Afhankelijk van hoe je hem rijdt, natuurlijk. Je kunt ook starten in Baker City en stoppen in La Grande. 

[themify_layout_part id=37739]

Hoe diep is de canyon?

…en hoe het met die diepte ziet? Nou – de Hells Canyon is 2.412 meter diep en daarmee, as said, de diepste canyon van de Verenigde Staten.

Ter illustratie: de Grand Canyon is ‘slechts’ 1.829 meter diep. We bedoelen maar.

Photo Credit: Visit Idaho

[themify_layout_part id=34047]