Canada Only

Hét drankje van Rhode Island heet Coffee Milk – en HIER kun je hem proberen

Koffie - Pixabay-min
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Wees gerust: je hoeft echt niet een halve liter Halvamel achterover te tikken. Deze variant is stiekem erg lekker.

[affiliate location=”rhodeisland” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”rhodeisland” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”rhodeisland” type=”ticketlinks”]

Voor de rest van Amerika en eigenlijk de wereld klinkt de naam Coffee Milk misschien wat bizar. Maar de Rhode Islanders? Die zijn er nu eenmaal mee opgegroeid. Sterker nog – het drankje is hier zó populair dat de staat het in 1993 heeft uitgeroepen tot State Drink. Dus mocht je de kleinste staat van Amerika willen bezoeken, dan is er haast geen ontkomen aan het proberen van deze delicatesse.

Maar wat is het?

Waag het niet om Coffee Milk aan te zien voor simpelweg koffie met melk. Dat is voor de inwoners van Rhode Island namelijk een regelrechte belediging. Nee – het is hier de melk zelf die de boventoon voert. Vergeet de koffie, want die zit er eigenlijk niet eens in. Coffee Milk is melk aangevuld met koffiesiroop.

De oorsprong

De oorsprong daarvan ligt waarschijnlijk in het koloniale verleden van Rhode Island. Oude, Britse recepten tonen al koffiesoorten met driekwart melk en slechts eenkwart koffie.

Maar het gebruik van koffiesiroop lijkt weer uit Italië te komen. Bedrijven als Eclipse en Autocrat hebben dit idee opgepikt en zijn nu de twee voornaamste producenten van de siroop die in Rhode Island gretig aftrek vindt. En niet alleen onder volwassenen. Coffee Milk wordt ook geserveerd aan kinderen, mede dankzij het gebrek aan cafeïne.

[affiliate location=”amerika-only-magabook-5-2″ type=”ticketlinks”]

Waar smaakt het naar?

De smaak van Coffee Milk wordt een beetje vergeleken met die van chocolademelk met een lichte koffiehint. De traditionele versie bestaat uit twee theelepels koffiesiroop in een glas ijskoude melk, hoewel er ook ijskoffievarianten bestaan.

Waar kan ik het proberen?

De meeste Rhode Islanders maken Coffee Milk gewoon thuis. Praktisch ieder restaurant in de stad Providence serveert het drankje echter ook. Een toffe plek om het te proberen, is in het Olneyville New York System. Dat klinkt misschien als een elektriciteitsbedrijf in Manhattan, maar dit restaurant heeft toch echt meerdere filialen verspreid over Providence. Je kunt hier het drinken van Coffee Milk combineren met een andere specialiteit uit de streek: een Hot Wiener.

[affiliate location=”rhodeisland” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”rhodeisland” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”rhodeisland” type=”ticketlinks”]