Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Deze heuvel in Salem is de exacte plek waar de beruchte heksenprocessen plaatsvonden

Proctor's Ledge - Anneloes Keunen via Amerika Only
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het kleine stukje park achter een Walgreens-filiaal heet Proctor’s Ledge: officieel erkend als executieplaats.

Het lot van Salem, Massachusetts is voor altijd verbonden met het fenomeen heksenjacht. Tenslotte vonden hier in 1692 de bekendste heksenprocessen uit de geschiedenis van de Verenigde Staten plaats.

Daarbij werden bedelaars, dementerenden en andere kansmarken massaal aangewezen als veroorzakers van ziektes en ander leed. Negentien ‘veroordeelden’ werden opgehangen, zeven stierven in gevangenschap.

Anno nu verwijst Salem op verschillende manieren naar de processen. De stad beschikt onder meer over een Heritage Trail langs alle bezienswaardigheden, waaronder het Salem Witch Museum. Hier vertellen wassenbeelden het complete verhaal rondom de processen.

[themify_layout_part id=36026]

Wat is Proctor’s Ledge?

Proctor’s Ledge ligt iets buiten het stadscentrum en de Heritage Trail komt er niet langs. Dat komt omdat deze plek nog niet zo gek lang geleden is herontdekt.

Tot 2016 werd namelijk aangenomen dat de executies in Gallows Hill Park plaatsvonden. Na een nieuwe bestudering van ooggetuigenverslagen bleek dat toch niet helemaal te kloppen. 

In tegenstelling tot het centrum hoef je hier dan ook geen frivoliteiten te verwachten. Wél nederige bezoekers die op eigen wijze respect betuigen aan de slachtoffers van de heksenjacht.

Dat past ook wel een béétje in het straatje van Salem. Hoewel de stad een van Amerika’s bekendste Halloween-bestemmingen is, is het veel meer dan alleen een plaats om verkleed heen te gaan. Salem waarschuwt bezoekers namelijk ook: een heksenjacht als die uit de zeventiende eeuw kan ook nu plaatsvinden – wanneer mensen massaal op zoek gaan naar een zondebok.

[themify_layout_part id=34170]

Waar vind ik Proctor’s Ledge?

Wil je Proctor’s Ledge zien? Rij dan naar Pope Street in Salem. Je vindt de heuvel zoals gezegd achter het filiaal van Walgreens.

Proctor's Ledge - Anneloes Keunen via Amerika Only
Foto: Anneloes Keunen via Amerika Only

[themify_layout_part id=37739]

[themify_layout_part id=34047]