Canada Only

Highway 1

Highway 1 2
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De State Route 1 is volgens veel Amerika-fans de allermooiste road trip van The States. Deze bochtige tocht – onder de meeste reizigers bekend als Highway 1 of Pacific Coast Highway – slingert duizend kilometer langs de mooiste bestemmingen in Californië. Het populairste deel? Dat is zonder twijfel het deel tussen San Francisco en Los Angeles. Lees verder voor meer info over de Highway 1 bezienswaardigheden, de Highway 1 route, Highway 1 tips én waarom Highway 1 afgesloten is.

Direct naar
Highway 1 bezienswaardigheden
Highway 1 tips
Highway 1 afgesloten
Highway 1 route

[affiliate location=”bigsur” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”bigsur” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”bigsur” type=”ticketlinks”]

Highway 1 bezienswaardighedenHighway 1 bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden en attracties langs Highway 1

Zeeolifanten
De zeeolifanten langs Highway 1 zijn een attractie op zich. De lobbige dieren liggen gebroederlijk langs de kust nabij het kleine dorpje San Simeon. Het is leuk om ze te combineren met een bezoek aan Hearst Castle, dat vlakbij ligt. We moeten erbij vermelden dat de zeeolifanten momenteel moeilijk zijn te bereiken, omdat een deel van Highway 1 afgesloten is.

Hearst Castle
Hearst Castle is een enorm landhuis in de heuvels van Big Sur. Je hebt hiervandaan een geweldig uitzicht over de omliggende omgeving. Het kasteel zelf is kitscherig, maar indrukwekkend. Het gigantische zwembad, The Neptune Pool, moet je hebben gezien tijdens je reis door het Amerikaanse westen.

Hearst Castle is momenteel iets lastiger te bereiken. Dit komt doordat een deel van Highway 1 afgesloten is.
Meer over Hearst Castle

Bixby Bridge
De Bixby Bridge is een vaste stop voor veel reizigers die alle Highway 1 bezienswaardigheden willen zien. Deze schitterende boogbrug laat exact zien waarom deze road trip zo de moeite waard is. Dit deel van de Highway 1 route gaat over de felblauwe oceaan, passeert de steile kliffen én biedt een prima uitzicht over de heuvels van Big Sur. De Bixby Bridge is momenteel lastig te bereiken omdat een deel van Highway 1 afgesloten is.

Monterey Bay Aquarium
Het grootste aquarium ter wereld? Dat is het Monterey Bay Aquarium in het plaatsje Monterey. Een van de meest bijzondere Highway 1 bezienswaardigheden: met namen het aquarium Open Sea en het nagebootste kelpwoud Kelp Forest zijn absoluut de moeite waard.

17 Mile Drive
Een van de gaafste road trips door de Golden State is de 17 Mile Drive. Deze rit brengt je langs de oceaan – over het schiereiland Monterey – en is uitstekend te combineren met de Highway 1 bezienswaardigheden en de Highway 1 route.
Meer over 17 Mile Drive

Fishermans Wharf Monterey
Het plaatsje Monterey is een kustplaats waar Californische vissers dagelijks de vangst van de dag binnenhalen. Dit zie je het beste vanaf de Fishermans Wharf Monterey: een van de populairste Highway 1 bezienswaardigheden langs de Highway 1.
Meer over Fishermans Wharf Monterey

Mulholland Drive
Heb je na Highway 1 nog niet genoeg gereden? Voeg dan de Mulholland Drive eraan toe. Deze bijzondere trip brengt je vanaf de kust van Malibu naar Hollywood, of juist andersom. Een aanrader en prima te combineren met de Highway 1 route.
Meer over Mulholland Drive

San Luis Obispo
Californische missies vind je verspreid in de staat. Dit koloniale overblijfselen uit de tijd waarin Spanje de staat beheerste. De religieuze posten zijn nu vooral historische bezienswaardigheden. San Luis Obispo is hier een voorbeeld van. Je komt hem vanzelf tegen wanneer je de oorspronkelijke route van de Highway 1 aanhoudt.
Meer over San Luis Obispo

Alcatraz
Dit gevangeniseiland ligt in wat voor velen het begin- óf eindpunt van Highway 1 is: San Francisco. Alcatraz was ooit thuis voor Amerika’s beruchtste misdadigers, maar is nu een geliefde attractie.
Meer over Alcatraz

Lombard Street
Het gaat allemaal niet erg makkelijk, maar een trip over deze bochtige straat is simpelweg iets wat je niet mag missen tijdens je Cali-bezoek. De bewoners langs het straat denken daar, wegens de drukte, ongetwijfeld anders over…
Meer over Lombard Street

Fisherman’s Wharf
San Francisco’s Fisherman’s Wharf is een erg geliefd havengebied onder reizigers. Dat komt onder meer door het fantastische uitzicht op bijvoorbeeld de Golden Gate Bridge.

Pier 39
Pier 39 is het bekendste deel van de Fisherman’s Wharf, met name door de kolonie zeeleeuwen. Ze liggen op de vlonders nabij de Wharf en zijn een attractie op zich. Pier 39 is verder een wat commerciële attractie. Je vindt hier meerdere restaurants en gift shops.

Ferry Building
De Ferry Building is iets authentieker. Deze markt ligt in een oud station en de producten die je hier vindt zijn verser dan in waar dan ook. Ferry Building is zodoende een van de leukste must sees van San Francisco én een van de gaafste Highway 1 bezienswaardigheden.

Golden Gate Bridge
Het symbool van San Francisco? Dat is zonder meer de Golden Gate Bridge. Rij er met je huurauto overheen óf huur een bike op Pier 39 en verken de Bridge op z’n Nederlands. De brug maakt overigens deel uit van de Highway 101: het verlengde van de Highway 1 route.
Meer over Golden Gate Bridge

Walk Of Fame
De bekendste straat van LA is waarschijnlijk de Walk Of Fame. Je ziet hier namelijk de namen van je favoriete Hollywood-entertainers als ster in de grond. Sla de ietwat toeristische attractie niet over als je in Los Angeles bent!
Meer over Walk Of Fame

Disneyland
Walt Disney opende dit allereerste Disney-park hoogst persoonlijk en sindsdien is Disneyland een van de populairste bestemmingen in LA en omstreken. Bezoek ook het tweede, indrukwekkende park van het resort: Disney’s California Adventure.
Meer over Disneyland

Universal Studios Hollywood
Universal Studios Hollywood in Los Angeles is uniek. Dit pretpark is het oudste van alle Universal-pretparken, maar oorspronkelijk een filmstudio. De attracties en shows die je hier vindt, behoren tot de beste ter wereld.
Meer over Universal Studios Hollywood

Chinatown San Francisco
Een van de meest indrukwekkende wijken in de stad San Francisco? Dat is zonder twijfel Chinatown San Francisco. Ga naar deze immigrantenwijk een lesje in Chinees-Amerikaanse cultuur óf om te zien hoe Fortune Cookies worden gemaakt..
Meer over Chinatown San Francisco

Griffith Observatory
Het Griffith Observatory ligt in de heuvels van Griffith Park. Het planetarium vertelt je van alles over het heelal, hoewel de meeste toeristen eigenlijk voor het geweldige uitzicht over LA komen…
Meer over Griffith Observatory

Sunset Boulevard
Sunset Boulevard staat bekend om de wereldberoemde clubs en dito billboards. Het is daarmee een van de meest karakteristieke straten in LA. Mis hem niet als je in de buurt van Los Angeles bent.
Meer over Sunset Boulevard

Nob Hill
Nob Hill is een van de meer gevarieerde buurten in San Francisco. Je ziet hier namelijk high-tech kantoorpanden, maar óók hoe de stad er tientallen jaren geleden uitzag. De wijk is eveneens thuis voor een van bekendste attracties in de stad: Lombard Street.
Meer over Nob Hill

Union Square San Francisco
Een van de leukste en meest sfeervolle pleinen in San Francisco is Union Square. Wil je, naast sightseeing, ook shoppen? Je bent, in dat geval, bij de grote warenhuizen rondom dit plein aan het juiste adres.
Meer over Union Square San Francisco

Haight Ashbury
Deze hippiebuurt brengt terug naar de sixties, toen artiesten als Jimi Hendrix en Janis Joplin Haight Ashbury een tweede thuis noemden. Een unieke bestemming in San Francisco.
Meer over Haight Ashbury

Legoland California
Legoland California staat, niet heel verrassend, helemaal in het teken van Lego. Het leukste deel is waarschijnlijk Miniland USA. Miniland USA is een soort Madurodam, opgebouwd met het bekendste stukje speelgoed van Denemarken.
Meer over Legoland California

Six Flags Magic Mountain
De parken van Six Flags zijn over het hele land ter wereld. Six Flags Magic Mountain is een van de populairste filialen en het is niet moeilijk te zien waarom. Je vindt hier namelijk bijna twintig achtbanen.
Meer over Six Flags Magic Mountain

Knotts Berry Farm
Dit ouderwetse en authentiek thempark in LA wordt geroemd om de familiare sfeer die er hangt. Je vindt hier zowel wilde als mildere attracties.
Meer over Knotts Berry Farm

Presidio
Presidio is één van de stadsparken in de stad San Francisco. Het gigantische park was ooit belangrijk tijdens de Spaanse, koloniale periode. Je hebt hiervandaan een geweldig uitzicht over zowel de skyline van San Francisco als de Golden Gate Bridge.

49 Mile Scenic Drive
Wil je alle hoogtepunten van de stad San Francisco zien zónder te auto te hoeven verlaten? Gebruik dan de speciaal hiervoor in het leven geroepen route 49 Mile Scenic Drive. Deze rit is speciaal bedacht voor wie de het beste van San Fran gewoon vanuit zijn of haar driver seat wil zien. De trip is daarnaast goed te combineren met de Highway 1 route.
Meer over 49 Mile Scenic Drive

San Francisco Museum Of Modern Art
Het San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA) is vanaf 1935 een absoluut begrip in de stad. Dit museum beschikte destijds namelijk al over erg controversiële werken.

Het museum, welke in 2016 grondig is gerenoveerd, heeft inmiddels een gigantische verzameling kunst. De meest opvallende werken vind je in het atrium. Deze tentoonstelling laat je onder meer conceptuele architectuur en muurschilderingen zien. Je vindt hier ook veel historische foto’s van lokale fotografen. Je komt er hierdoor achter hoe de stad er in het verleden uitzag.

Watts Towers
De Watts Towers in LA vormen samen een uniek kunstwerk waar kunstenaar Sam Rodia in z’n eentje aan werkte, zonder hulp van machines. De torens liggen in de wat ruige voorstad Watts, dus let goed op.
Meer over Watts Towers

Highway 1
Foto: Myles McGuinness via Visit California

Natuur langs Highway 1

Big Sur
Big Sur staat bekend om de combinatie tussen hoge heuveltoppen, steile kliffen en prachtige vergezichten over de oceaan en is een van de allermooiste Highway 1 bezienswaardigheden. De Highway 1 route slingert dwars door het fraaie gebied. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de auto even aan de kant te zetten om Big Sur lopend te verkennen. Het Julia Pfeiffer Bruns State Park is wat dat betreft een mooie plek om te beginnen. We moeten wel melden dat sommige delen van Big Sur helaas lastig toegankelijk zijn, omdat een deel van Highway 1 afgesloten is.
Meer over Big Sur

Griffith Park Los Angeles
Griffith Park is Los Angeles’ stadspark en een ideale manier om bij te komen van je trip over Highway 1. Griffith Observatory is een de hoogtepunten. Je hebt vanaf dit planetarium een prachtig uitzicht over LA.
Meer over Griffith Park Los Angeles

Santa Barbara
Foto: Anneloes Keunen via Amerika Only

Steden en plaatsen langs Highway 1

Santa Barbara
Santa Barbara is een uiterst zonnige bestemming op ongeveer een uur rijden van Los Angeles. Kom je vanuit San Francisco en ben je hier aangekomen? Je nadert dan het eindpunt van je route: hoog tijd om even bij te komen in een van de restaurants op de populaire Stearns Wharf.
Meer over Santa Barbara

Monterey
San Francisco geweest? Je bent dan ongetwijfeld bekend met de Fisherman’s Wharf. Deze haven is erg populair bij reizigers, maar ook nét iets te toeristisch. De Fishermans Wharf Monterey heeft daar minder last van. Je ziet hier daadwerkelijk Californische vissers de vangst van de dag binnenmengelen. Tel daar een wereldberoemd aquarium bij op en je vindt in Monterey een fantastische bestemming tijdens Highway 1.
Meer over Monterey

Carmel By The Sea
Carmel By The Sea is een exclusief dorpje met veel sfeervolle restaurants en winkels. Het is ook een dorpje waar Highway 1 definitief overgaat in een trip langs de Pacifische Oceaan en de heuvels van Big Sur. Eén van de niet te missen Highway 1 bezienswaardigheden!
Meer over Carmel By The Sea

Santa Cruz
Santa Cruz ligt langs Highway 1 en is doorgaans een veel gemaakte pit stop voor reizigers die zich aan fenomenale road trip wagen. Je ziet hier onder meer een hippe boardwalk, de Universiteit van California en de religieuze missiepost Mission Santa Cruz.

Malibu
Malibu klinkt misschien als een tropisch oord bij uitstek. Dat is het ook, maar de stad is meer dan alleen zon, zee en strand. Zuma Beach heeft bijvoorbeeld ook een leuke boardwalk met gezellige winkels en prima restaurants. Surfrider County Beach is daarentegen wat ruiger. Dit strand is erg populair onder surfers. Lagoon State Beach is een andere aanrader. Je rolt hier niet snel je handdoek uit, maar de omliggende omgeving is prachtig om te zien.

Wil je iets heel anders zien? Ga dan naar het Malibu Creek State Park. De lange wandelpaden, diverse picknickmogelijkheden en geweldige uitzichten over de Santa Monica Mountains houden je gegarandeerd een dagje zoet. Het park was in het verleden eveneens decor voor verschillende Hollywood-producties, zoals de originele versie van Tarzan.

Mendocino
Mendocino ligt in het noorden van Californië. Je komt er door de Highway 1 helemaal af te rijden: ook na San Francisco. Mendocino lijkt qua uiterlijk helemaal niet op de rest van de Golden State, maar juist op een plaatsje langs Amerika’s oostkust. Dat klopt ook wel: de oprichters van het plaatsje kwamen hier namelijk vandaan.
Meer over Mendocino

San Francisco
Highway 1 begint officieel iets ten noorden van San Francisco – in Mendocino County. Veel reizigers beginnen deze rijkelijk van haarspeldbochten voorziene road trip juist in deze stad. Dat maakt San Francisco ook gelijk een van de meest spraakmakende Highway 1 bezienswaardigheden. Alcatraz, Lombard Street en de Golden Gate Bridge zijn slechts voorbeelden van wat deze geweldige stad heeft te bieden.
Meer over San Francisco

Los Angeles
San Francisco is niet het officiële beginpunt van Highway 1, maar LA is ook niet het einde. De trip gaat eigenlijk door tot Dana County, maar veel reizigers houden het in Los Angeles voor gezien. Logisch – hier is enorm veel te zien. De voorsteden Hollywood, Beverly Hills en Venice, bijvoorbeeld.
Meer over Los Angeles

Beverly Hills
De bekendste voorstad van de VS? Dat is zonder meer Beverly Hills. Deze uiterst exclusieve bestemming is de woonplaats van acteurs, regisseurs en producenten die actief zijn in Hollywood. Een tour langs hun gigantische villa’s, zelfstandig of onder begeleiding, is een must wanneer je naar Californië gaat. Sla ook het meest exclusieve deel, de wijk Bel-Air, en de winkelstraat Rodeo Drive niet over.

Long Beach
Long Beach is een van Los Angeles’ meer alternatieve bestemmingen. Je ziet hier bezienswaardigheden als de lijnboot Queen Mary en het gezellige centrum van Shoreline Village. Shoppen kan op Pine Avenue.

Pasadena
Pasadena is een van de voorsteden van Los Angeles waar, in vergelijking met bijvoorbeeld Beverly Hills, weinig reizigers komen. Dat is ergens toch zonde, want ook hier valt veel te zien. Het échte LA, bijvoorbeeld. Pasadena doet opvallend Mexicaans aan en is ontstaan na de voltooing van de Santa Fe Railroad.
Meer over Pasadena

Palo Alto
Palo Alto is een van San Francisco’s voorsteden en een plaats die relatief veel wordt bezocht door reizigers richting de Bay Area. Dat komt voornamelijk door de Stanford University. De gigantische campus van deze universiteit is namelijk nog groter dan het complete centrum van San Francisco.


Highway 1 tipsHighway 1 tips

Maak foto’s van de zeeolifanten van San Simeon

De beesten zijn uitzonderlijk lui en lomp, maar zeker de moeite waard om te bekijken. Het kasteel Hearst Castle ligt bovendien vlakbij. Twee Highway 1 bezienswaardigheden in één.

Stop vlakbij de Bixby Bridge

De Bixby Bridge staat symbool voor wat deze road trip zo bijzonder maakt. Hoge bergtoppen, steile kliffen en een prachtig zicht over de Pacifische Oceaan. Deze drie Highway 1 bezienswaardigheden hier alledrie met elkaar gecombineerd.

De Bixby Bridge is momenteel iets moeilijker te bereiken doordat een deel van Highway 1 afgesloten is.

Check de prachtige McWay Falls

De McWay Falls liggen op een wat verscholen strand nabij het plaatsje Monterey. Het water van deze waterval kwam ooit terecht in de oceaan. Een aardverschuiving leidde ertoe dat alles nu op het strand plonst. Een bijzondere bestemming tijdens je road trip en een van de meest onderbelichte Highway 1 tips.

De McWay Falls zijn momenteel eveneens lastiger te bereiken omdat een deel van Highway 1 afgesloten is.


Highway 1 afgesloten

Highway 1 is inmiddels weer geopend!

Highway 1 afgesloten

Wil je in de nabije toekomst deze road trip doen? We hebben dan helaas slecht nieuws. Een enorme aardverschuiving heeft er in mei 2017 voor gezorgd dat een deel van Highway 1 afgesloten is voor al het verkeer. Dit deel ligt momenteel bedolven onder een flinke laag puin. Het is de verwachting dat Highway 1 afgesloten blijft tot en met 30 september 2018.

Wat is er open en gesloten?

Alles rond Ragged Point, Paul’s Slide en Mud Creek is momenteel gesloten. De staatsparken Andrew Molera State Park en Julia Pfeiffer Burns State Park vallen hieronder. Deze parken liggen zo’n twintig mijl ten zuiden van Carmel By The Sea en precies in het Highway 1 afgesloten deel.

Het Pfeiffer Big Sur State Park was tot februari 2017 gesloten, maar heeft haar deuren inmiddels weer geopend. Dat geldt ook voor het Garrapata State Park en Limekiln State Park. Deze parken zijn helaas nog steeds slachtoffer van het feit dat Highway 1 afgesloten is. Ze zijn namelijk alleen via een omweg door het binnenland bereikbaar.

Hoe moet ik rijden om het meeste te zien?

Wil je alsnog een dappere poging waren iets van de oorspronkelijke Highway 1 route mee te krijgen? Je hebt dan een aantal opties. Kom je vanuit San Francisco? Rij dan door tot het plaatsje Lucia. Je kunt hier, vlak voor Highway 1 afgesloten is, de Nacimiento-Fergusson Road inslaan. Dit is een weg door het binnenland die uiteindelijk uitkomt op de Highway 101. Stel hier je GPS in op het plaatsje San Simeon. Je kunt daarvandaan de oorspronkelijke Highway 1 richting Los Angeles vervolgen.

Kom je vanuit Los Angeles? Rij dan vanuit San Simeon richting Highway 101 en rij door tot het punt waarop Highway 1 afgesloten is. Rij daarna via de Nacimiento-Fergusson Road richting Lucia. Je kunt hiervandaan jouw weg richting San Francisco vervolgen.

De Nacimiento-Fergusson Road is geen weg die makkelijk te rijden is. Wil je tijdens jouw Highway 1 route liever iets meer doorrijden? Kies er dan, als je vanuit San Francisco komt, voor om bij Monterey al richting de Highway 101 te rijden. Dit kan via de SR-68. Stel eenmaal op de Highway 101 wederom je GPS in op het plaatsje San Simeon.

Kom je vanuit LA? Rij dan bij San Simeon richting de Highway 101 en rij door tot de SR-68 die je naar Monterey brengt.

Je kunt er ook simpelweg voor kiezen om vanuit Monterey of San Simeon heen en weer te rijden tot het punt waarop Highway 1 afgesloten is. Je ziet zo de mooiste delen van Highway 1, maar levert ook veel tijd in.


Highway 1 Route

Highway 1 route

De Highway 1 route is in totaal iets meer dan duizend kilometer lang. De Highway 1 route start officieel in het noorden van Californië – in het plaatsje Leggett. Highway 1 sluit hier aan op de US Route 1. Die laatste route brengt je nóg verder naar het noorden – tot de staat Washington.

Het eindpunt in het zuiden is Dana Point – een plaatsje in Orange County, iets ten zuiden van Los Angeles. De Highway 1 sluit hier aan op de I-5.

De reizigers die de mooiste Highway 1 bezienswaardigheden willen zien, rijden grofweg van San Francisco naar Los Angeles – of andersom. Wie deze Highway 1 route aanhoudt, passeert onderweg ook plaatsjes als Carmel By The Sea, Monterey, Cambria, San Simeon en Santa Barbara.

Wil je de Highway 1 route rijden zoals deze is bedoeld? Rij dan van plaats naar plaats en hou hierbij déze bestemmingen aan:
Dana Point
Newport Beach
Santa Monica
Oxnard
Cambria
Monterey
Santa Cruz
Daly City
Fort Bragg
Leggett

[affiliate location=”bigsur” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”bigsur” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”bigsur” type=”ticketlinks”]