Afrika OnlyCanada Only

Hoe overleef ik een tornado?

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Voor bepaalde Amerikaanse staten is eind april een tijd waarin flink rekening moet worden gehouden met barre weersomstandigheden. Tornado’s in het bijzonder. Wat kun je als toerist doen, mocht je onverhoopt worden geconfronteerd met een wervelwind?

door Boy Tijbosch

Tornado Alley. Een naam die niet verwijst naar een straat in een Londense buitenwijk, maar naar een gebied dat staten als Oklahoma, Kansas en Texas beslaat. De mensen hier worden met regelmaat geteisterd door tornado’s – zo’n duizend per jaar. Vanzelfsprekend gelden er hier unieke maatregelen die worden getroffen vlak voor – zoals afgelopen maandag – het noodlot toeslaat.

Allereerst zijn de bouwvoorschriften strenger dan elders in de Verenigde Staten en worden deze voortdurend aangepast. Nieuwe inzichten proberen de schade te verminderen, hoewel ook de bouw van zogenaamde trailer homes gestaag doorgaat. Desondanks beschikken de meeste openbare voorzieningen over schuilkelders en zijn regio’s voorzien van sirenes die regelmatig worden getest. Ook is er meer aandacht voor het weer in het algemeen. Ondanks het feit dat tornado’s zich lastig laten voorspellen, probeert men je zo goed mogelijk op de hoogte te houden van wat er speelt rondom deze stormen.

BESCHERMING

De kans is klein, maar aanwezig. Ook op vakantie kun je te maken krijgen met een tornado. Bevind je jezelf in een hotel of ander gebouw tijdens een naderende dreiging, spoed je dan richting schuilkelder. Is deze niet aanwezig, zoek dan de meest laag gelegen plaats in huis. De badkamer is in het uiterste geval de beste optie. Liggend in een badkuip met een matras over je heen ter bescherming beschut je jezelf tegen de storm én vallend puin. Voor camperreizigers: vrijwel alle campgrounds zijn voorzien van een kelder. Noodzakelijk, gezien een tornado campers en woonwagens gemakkelijk oppikt.

ON THE ROAD

Je bevindt jezelf op één van Amerika’s uitgestrekte wegen en je ziet hoe er zich in de nabijheid een tornado ontwikkelt. ‘t Lijkt een doemscenario, maar ook dit hoeft niet per se rampzalig af te lopen. Probeer nóóit weg te rijden van de storm. Deze kan snelheden van 200 kilometer per uur bereiken. Tenzij je een opstijgend vliegtuig bestuurt is er geen ontkomen aan. Het beste is – hoe vreemd het ook klinkt – uitstappen. In Tornado Alley vind je veel greppels en riolen langs de weg. Al liggend hierin ben je veilig voor naderende draaikolken. Ga – in tegenstelling tot wat soms wordt beweerd – nóóit onder een brug of viaduct staan.

Het is wat cliché, maar voorkomen is ook hier beter dan genezen. Tornado’s zijn onvoorspelbaar, maar een donkere lucht met naderende regen en onweer is voldoende om op z’n minst even de radio aan te zetten. Spreekt men over een Tornado Watch, dan wordt de mogelijkheid tot een tornado open gelaten en kun je relatief rustig onderdak zoeken. Een Tornado Warning duidt op een situatie waarbij het ding ook daadwerkelijk is gesignaleerd. Dan kun je maar één ding doen – wegwezen.