Afrika OnlyCanada Only

Zoek

How-to: het Vrijheidsbeeld bezoeken

Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

Wat is het Vrijheidsbeeld?

We weten allemaal hoe het Vrijheidsbeeld eruit ziet (en anders heb je waarschijnlijk een vrij belangrijke aardrijkskundeles gemist). Iets minder bekend is dat het beeld ooit een gift was. De Fransen deden het beeld de Amerikanen cadeau als blijk van waardering voor de Amerikaanse opvatting rondom onafhankelijkheid. De sokkel kregen ze overigens niet bij: die moesten de Amerikanen zelf maar financieren. Wat dat betreft was het beeld deels een sigaar uit eigen doos, maar goed. Frankrijk is ook Sinterklaas niet.

Hoe kom ik er?

Met een boot van Statue Cruises. Dit is de enige rederij die vanaf Battery Island, Manhattan richting het beeld vertrekt. De veerpont vertrekt iedere twintig minuten.

Wat móet ik echt zien?

Eenmaal op het eiland gekomen is er, naast het beeld, niet iets waar je écht geweest moet zijn. Loop gewoon rond, maak je foto's en lees de informatie die je overal vindt.

Kan ik het beeld ook in?

Zeker weten. De meeste mensen komen tot aan de bovenkant van de sokkel, maar de kroon is pas écht een klimtocht: 146 treden. Daar moet je overigens wél een apart kaartje voor hebben.

Wat kosten de kaarten?

Een kaartje voor het Vrijheidsbeeld, inclusief de boottocht, een audiotour en toegang tot het nabijgelegen Ellis Island kost je achttien dollar. Wil je de kroon in? Dan kost dat je drie dollar extra.

Moet ik de kaarten reserveren?

Wanneer je het beeld in wil: absoluut! De kaartverkoop is een soort wie-het-eerst-komt-systeem en vooral in het hoogseizoen zijn tickets snel weg. Bovendien kan je ter plekke geen kaarten voor de sokkel en de kroon kopen. Reserveer jouw tickets via StatueCruises.com. Voor de sokkel adviseren we dit minimaal twee weken van te voren te doen. Wil je richting de kroon? Hou dan twee maanden aan. De standaardkaarten zijn wél ter plekke beschikbaar.

Is het beeld toegankelijk voor rolstoelen?

Nee – rolstoelen kunnen het beeld niet in. Wél zijn er op het eiland zelf rolstoelen beschikbaar.

Staat er verder nog iets – behalve dat beeld?

Het aantal to-do's op het eiland is, naast het Vrijheidsbeeld zelf, beperkt. Het is Amerika, dus de nodige gift shops en eetkraampjes zijn nooit ver weg, maar dat is het ook wel.

Bestaat er een alternatief om het Vrijheidsbeeld te zien?

Ja. Pak de veerpont naar Staten Island. Deze is gratis en vaart vlak langs het beroemde beeld.


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen