Afrika OnlyCanada Only

Zoek

In DIT plaatsje langs de Route 66 vind je de grootste schommelstoel ter wereld

Fanning - Anneloes Keunen via Amerika Only
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Fanning, Missouri is niet eens een officiële gemeente, maar een gebied langs de Route 66 met alleen een verouderd postkantoor binnen haar officieuze grenzen. Wat je er wél vindt? ‘s Werelds grootste schommelstoel.

[affiliate location=”missouri” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”missouri” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”missouri” type=”ticketlinks”]

Gemeentevrije plaatsen komen in Nederland niet voor. Alle uithoeken van ons land zijn onderverdeeld in plaatsen. In de VS ligt het anders en spreekt men van ‘unincorporated communities’, gebieden die eigenlijk nergens bijhoren en een eigen bestuur hebben.

Dat is in Fanning, Missouri het geval. Dit niet-dorp werd opgericht in 1930, tijdens de bloeiperiode van de Route 66. Een tijdperk waarin de handelsweg van weleer werd voorzien van postkantoren, tankstations en neon reclameborden. Fanning had het allemaal en werd een geliefde stop tijdens die akelig lange tocht vanuit Chicago naar Los Angeles.

Interstate

Dat was toen. De introductie van de Interstate gold voor véél van dit soort plekken als de doodsteek. Fanning overleefde, ternauwernood. Het tankstation verdween en ook het postkantoor leek overbodig. Tot de eigenaar in de jaren tachtig met een bizar idee kwam. Een weinig ingenieus plan waarvan je het jezelf afvraagt waarom niemand ‘doe maar niet’ heeft gezegd. Men begon met de bouw van ‘s werelds grootste schommelstoel.

En warempel – het wanstaltige stuk meubilair, ongeïnteresseerd neergeplempt in de voortuin, werd een blikvanger. Bezoekers kwamen terug en Fanning werd voor de tweede maal in de historie een trekpleister.

[affiliate location=”amerika-only-magabook-5-2″ type=”ticketlinks”]

Rocking Chair

De Rocking Chair staat er nog steeds. Nee – het ding schommelt helemaal niet. Het postkantoor is helaas wel verdwenen, hoewel er grootste plannen zijn om de business weer opnieuw op te pikken.

En er is nog een probleem: officieel gezien is de Rocking Chair niet meer de grootste ter wereld. Ergens in Illinois is iemand op het idee komen een nóg grotere schommelstoel te maken.

Ondanks alles is Fanning een fijne stop voor toeristen die de Route 66 afleggen: een stukje Americana in Missouri.

Fanning - Anneloes Keunen via Amerika Only
Foto: Anneloes Keunen via Amerika Only

[affiliate location=”missouri” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”missouri” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”missouri” type=”ticketlinks”]