Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Inreisverbod: Amerika werkt aan ‘nieuw systeem voor internationale reizigers’

Reizen - Unsplash
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Dit systeem focust zich op ‘het traceren van contacten’. Het wordt in werking gesteld zodra de VS besluit de huidige reisbeperkingen op te heffen. Dat meldt het persbureau Reuters.

Jeff Zients, de coördinator van het COVID-19 Response Team van het Witte Huis, meldde daar direct bij dat Amerika niet van plan is om de reisbeperkingen onmiddellijk op te heffen. Zijn reden: de recente, wereldwijde stijgingen in het aantal besmettingen met de deltavariant.

‘Het Amerikaanse volk moet erop kunnen vertrouwen dat het nieuwe systeem voor internationale reizen veiliger is’, aldus Zients tegenover het Amerikaanse Travel and Tourism Advisory Board. ‘Als dat het geval is, kan het de bestaande beperkingen vervangen.’

[themify_layout_part slug=leestips-amerika]

Contacten traceren

Wat het nieuwe systeem precies inhoudt? Daar is Zients nog wat vaag over. Hij geeft aan dat het in ieder geval is gestoeld op het traceren van contactgegevens van reizigers. Dit houdt in dat de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) contact kunnen opnemen met reizigers die zijn blootgesteld aan COVID-19.

[themify_layout_part slug=”reistips-amerika”]

Vaccinatieverplichting

De kans is ook aanwezig dat de Verenigde Staten, net als Canada, in de toekomst alléén (volledig) gevaccineerde reizigers toestaat. Het Witte Huis bevestigde namelijk al eerder dat het overweegt vaccins verplicht te stellen voor internationale bezoekers.

Zients dringt er eveneens bij reisorganisaties als luchtvaartmaatschappijen op aan om snel vaccins voor werknemers te verplichten.

[themify_layout_part slug=”amerika-only-nieuwsbrief”]

Inreisverbod

De Verenigde Staten zijn al sinds 12 maart 2020 niet toegankelijk voor reizigers uit onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Schengen-zone, waar Nederland onder valt. Tussentijds zijn er meermaals geruchten geweest over een eventuele opheffing van dit inreisverbod. Recent claimde een gerenommeerde Ierse journalist nog dat Amerika op 6 september de deuren zou heropenen.

Het inreisverbod ontvangt de laatste maanden steeds meer kritiek. Reizigers uit landen met een veel lagere vaccinatiegraad, zoals Mexico en Vietnam, zijn namelijk wél welkom. Sommige reizigers maken daarom gebruik van een zogenoemde third country route. Ze verblijven dan eerst veertien dagen land waarvandaan toeristen welkom zijn.

Bron: Reuters