Canada Only

Is je vlucht vertraagd, geannuleerd of omgeboekt? Dan heb je misschien wel recht op een vergoeding!

Vliegen - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Vrijwel iedere Amerika-reiziger heeft weleens een situatie meegemaakt waarbij je balend om de luchthaven staat wegens een wijziging in je vluchtschema. Maar wist je dat je soms in aanmerking kunt komen voor een financiële compensatie? Hieronder vertellen we je er meer over.

Yes – je bent als vliegtuigpassagier redelijk goed beschermd tegen verstoorde vluchten. Dus mocht je onverhoopt lang hebben moeten wachten op je vlucht naar The States, dan staat daar mogelijk een vergoeding tegenover. Dat is allemaal vastgelegd in Verordening EG 261/2004 en in het Verdrag van Montreal. De technische details besparen we je, maar het komt erop neer dat dit soort verdagen zijn opgesteld om jou als reiziger te beschermen.

Helaas komt het vaak voor dat reizigers niet op de hoogte zijn van hun rechten. Onderzoek toont aan dat maar liefst 92 procent van de passagiers richting Amerika niet op de hoogte is van hetgeen ze recht op hebben. En daarom zijn bedrijven zoals AirHelp en euclaim in het leven geroepen. AirHelp heeft zodoende ruim vijf miljoen passagiers geholpen aan een schadevergoeding – en misschien kunnen ze dat ook bij jou doen. Lees verder voor meer informatie.

Ik heb te maken gehad met een vertraagde, geannuleerde of omgeboekte vlucht. Krijg ik nu geld?

Zo eenvoudig is het dan weer niet. Vliegtuigmaatschappijen hebben zich natuurlijk goed ingedekt. Het is niet zo dat iedere passagier die tien minuutjes langer heeft moeten wachten dan gebruikelijk een vergoeding krijgt. De compensatie geldt alleen voor vlucht die meer dan die uur vertraging hebben opgelopen.

Mijn vertraging duurde inderdaad langer dan drie uur. Wat nu?

Ga dan allereerst na of je vertraging wel drie uur duurde. Hou hierbij als aankomsttijd de tijd waarop het toestel bij de gate arriveerde aan.

Ik kom écht uit op drie uur. Wat moet ik nu doen?

Is je vertraging echt langer dan drie uur gebleken? Dan moet je nagaan of er sprake is van buitengewone omstandigheden. Een luchtvaartmaatschappij is namelijk niet aansprakelijk wanneer er zich bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden, medische noodgevallen of stakingen (buiten de eigen luchtvaartmaatschappij) voordeden. Ook door de luchtverkeersleiding opgelegde beperkingen, sabotage, politieke onrust, terrorisme en problemen met de radar van het vliegveld vallen onder buitengewone omstandigheden. De airliner beroept zich dan waarschijnlijk op overmacht.

Vliegen - UnsplashWat valt er dan niet onder overmacht?

Alles wat niet onder buitengewone omstandigheden valt, dus ook technische problemen en operationele omstandigheden. Deze worden vaak aangegeven als reden voor vertragingen, maar dat is dus onjuist.

Ik denk dat ik recht heb op een vergoeding. Aan wat voor bedragen moet ik denken?

De compensatie hangt af van de afstand en de aankomsttijd van de vlucht. Een mogelijke vergoeding valt meestal tussen de €250 en de €600. Voorbeeld: een vlucht vanuit de EU langer dan 3500 kilometer, en dat is bij een vlucht naar Amerika eigenlijk altijd het geval, levert je bij een vertaling tussen de drie en vier uur €300 op. Heb je een vertraging van meer dan vier uur? Dan heb je recht op €600 ter compensatie.

Waar kan ik zo’n bedrag claimen?

Denk je daadwerkelijk recht te hebben op een vergoeding? Dan zijn er verschillende manieren om je vergoeding te claimen. Dit kun je bijvoorbeeld zelf doen bij de luchtvaartmaatschappij. Ervaring leert echter dat deze bedrijven je meestal liever geen vergoeding geven, als je al een antwoord krijgt.

Het is dan misschien een beter alternatief om hier een gespecialiseerd bedrijf voor in te schakelen. Bedrijven als AirHelp en Aviclaim zijn gespecialiseerd in dit soort situaties en jouw rechten en bespaart je zodoende veel rompslomp met de luchtvaartmaatschappijen.

Is jou vlucht in de afgelopen tijd vertraagd gebleken? Dan kun je online op de website van AirHelp je vluchtgegevens invoeren om te kijken of je inderdaad een vergoeding voor de vertraging van je vlucht kan claimen. AirHelp controleert zo snel mogelijk of je inderdaad recht op een bedrag hebt. Is dat het geval? Dan kun je hen de claim af laten handelen.

AirHelp stimuleerde ons tot het schrijven van dit artikel.

Vliegen - Unsplash