Canada Only

Het officiële begin van de Mississippi River vind je HIERRR!

Itasca State Park
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

In de staat Minnesota, om precies te zijn. In een natuurpark genaamd Itasca State Park – om nog preciezer te zijn.

3.766 kilometer. Dat is de officiële lengte die de Mississippi River aflegt. Hij passeert daarbij achtereenvolgens de staten Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Mississippi en Louisiana.

Dat alles moet natuurlijk ook ergens beginnen. En we hebben het officiële startpunt voor je gevonden. Het heet Itasca State Park en ligt in de staat Minnesota.

Oh – en het park is zéker de moeite van een bezoek waard!

🇺🇸Meer lezen over dit park? Check het boek Amerika Stories, Vol. 1 voor een uitgebreide reportage!

Itasca State Park
© Anneloes Keunen

Wat is Itasca State Park?

Het Itasca State Park is een beschermd natuurgebied rondom een van de bijna veertienduizend meren die Minnesota rijk is: Lake Itasca.

Het park werd in 1891 opgericht en was destijds het eerste staatspark van Minnesota en het tweede in de Verenigde Staten. New Yorks Niagara Falls State Park claimt de primeur.

Itasca State Park
© Anneloes Keunen

Wat kan ik zien en doen in het Itasca State Park?

Wie het natuurgebied bezoekt, komt terecht in een enorm natuurgebied van ruim 132 vierkante kilometer. Het stikt er van de dennen en andere boomsoorten, maar je vindt er ook behoorlijk wat meren, uitkijkpunten en startplekken voor allerlei wandelingen door de natuur: de zogenoemde trailheads.

Dit soort bestemmingen worden met elkaar verbonden door middel van de Wilderness Drive: een one-way-route door nagenoeg het complete park. De route is zéker een aanrader wanneer je voor het eerst naar Itasca State Park gaat. Pik een kaart op in het bezoekerscentrum om te zien waar je het beste kunt uitstappen.

Begin van de Mississippi

Dé attractie van het staatspark is uiteraard het officiële begin van de Mississippi. Een fors deel van de 500.000 jaarlijkse parkbezoekers komt speciaal hiervoor naar de Minnesota – en dat is te begrijpen.

De start zelf wordt aangeduid met een houten zuil en is het niet meer dan een beek van een meter of drie breed. Wanneer het water er niet te hoog staat, kun je over de keien lopen en een felbegeerde foto van jezelf in het begin van de Mississippi maken.

Itasca State Park
© Anneloes Keunen

Hoe kom ik in Itasca State Park?

Het natuurgebied ligt op ongeveer 3 uur en 45 minuten rijden vanaf Minneapolis. Andere interessante bestemmingen die – voor Amerikaanse begrippen – in de buurt liggen, zijn Bemidji (40 minuten) en Duluth (3 uur). 

Het adres van het park is 36750 Main Park Drive in Park Rapids, Minnesota.

[themify_layout_part id=42364]

[themify_layout_part id=34047]