Canada Only

Dit is de Jack Rabbit Trading Post nabij Winslow, Arizona: een échte Route 66-klassieker

Jack Rabbit Trading Post - Public Domain
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De Jack Rabbit Trading Post is een overblijfsel uit de tijd waarin Route 66 nog daadwerkelijk functioneerde als handelsweg tussen Chicago en Los Angeles.

Route 66 is nu vooral een ietwat toeristische throwback naar lang vervlogen tijden, maar dat is weleens anders geweest. In de eerste helft van de vorige eeuw was het no doubt de bekendste weg van The States. Het was dé doorgangsroute voor iedereen die – om welke reden dan ook – van Chicago naar Los Angeles moest reizen. Of andersom, natuurlijk.

Dat ging gepaard met de opening van allerlei businesses along the way. Diners, hotels en benzinepompen rezen als paddenstoelen uit de grond en al gauw rees de concurrentie de pan uit.

Resultaat daarvan is dat deze ondernemingen steeds extravaganter werden. Alles om maar op te vallen in het enorme aanbod. Zo ontstonden onder meer hotels met wigwams als kamers, restaurants met gigantische beelden voor de deur en shops in de vorm van dinosaurussen.

[themify_layout_part id=34172]

Jack Rabbit Trading Post

De Jack Rabbit Trading Post in Arizona had zo zijn eigen manier om de aandacht te trekken van de nietsvermoedende reiziger. Eigenaar James Taylor plaatsje zelfgemaakte, knalgele reclameborden langs de complete weg. Hij maakte dus al in Missouri reclame voor zijn zaak in Arizona.

De handgeschilderde borden bevatten allemaal het iconische konijnenlogo van de zaak, aangevuld met een helder HERE IT IS. Alles om chauffeurs op de hoogte te brengen van het feit dat er ergens in Arizona een postkantoor stond.

[themify_layout_part id=34170]

(Verdwenen) reclameborden

Toen president Dwight Eisenhower na de Tweede Wereldoorlog Duitsland bezocht en daar de Autobahn zag, wist hij het zeker: zijn Amerika moest ook zo’n wegennetwerk krijgen. Zo ontstond de huidige Interstate, die andere cross-country-routes vrijwel overbodig maakte.

Ook Route 66 moest eraan geloven. Business-eigenaren die zoveel moeite hadden gedaan om hun zaak te laten shinen, lieten de onderneming achter wegens een compleet gebrek aan clientèle. Sommige bedrijven werden gesloopt, anderen functioneren nu nog als memorabilia aan de oorspronkelijke functie van Route 66.

De borden van de Jack Rabbit Trading Post moesten er ook aan geloven. Het allerlaatste bord, namelijk het exemplaar naast het postkantoor zelf, heeft de tand des tijds echter overleefd. Hij krijgt zelfs om de zoveel jaar een nieuwe lik verf.

[themify_layout_part id=37739]

Het postkantoor zien

Het postkantoor zelf bestaat ook nog steeds. Deze functioneert nu voornamelijk als giftshop. Je vindt hem Joseph City, Arizona, vlak naast Exit 269 van Interstate 40.

[themify_layout_part id=34047]