Canada Only

Knott’s Berry Farm: pretpark met een ziel

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Redacteur Remco bezocht het oudste themapark van Californië.

door Remco Tervoort


Wie reist naar Southern California heeft vaak een trip naar een attractiepark op het programma staan. Disneyland, Six Flags en SeaWorld worden het meest aangedaan, maar ik belandde deze zomer in een iets minder bekend park: Knott’s Berry Farm.

DE GESCHIEDENIS

Knott’s Berry Farm ligt in Buena Park, Californië – een van de vele voorsteden van Los Angeles. Bijzonder: het is, naast een attractiepark, óók een bedrijf dat voedselspecialiteiten produceert, waaronder jam. Dat heeft alles te maken met de oorsprong van het park.

Walter Knott en zijn familie verkochten aan het begin van de twintigste eeuw bessen en taarten in een kraampje langs de State Route 39. Hij trouwde later met Cordella. Zij besloot in 1934 het assortiment uit te breiden met fried chicken. Dat bleek een succes – de mensen bleven komen voor de door de Knott’s geserveerde gefrituurde kip. Het was zo’n succes dat Walt zich genoodzaakt voelde een spookstad te bouwen om de mensen bezig te houden terwijl ze in de rij stonden. Dit fenomeen groeide langzaam uit tot het huidige Knott’s Berry Farm. In 1968 stonden er dusdanig veel attracties dat de Knotts begonnen met het vragen van toegangsgeld. Daarmee werd Knott’s Berry Farm officieel een attractiepark.

KNOTT'S BERRY FARM IN 2015

Bijna vijftig jaar na dato bestaat het park nog steeds: het trekt jaarlijks ruim 3,5 miljoen mensen. Tot die bezoekers behoorde ik deze zomer ook. Ik was benieuwd naar de charme van Amerika’s eerste themapark – zoals de weinig verhullende bijnaam van het park luidt – en werd positief verrast.

Het park is, zeker voor Amerikaanse begrippen, compact en gemakkelijk te belopen. In een half uur tijd red je met gemak een rondje over het hele terrein. Maar wat Knott’s Berry Farm uniek maakt, is dat er werkelijk voor iedereen iets te doen valt. Er zijn spectaculaire rollercoasters, kindvriendelijke achtbanen, attracties voor de hele familie én speciale plekken voor de allerjongsten. Daarnaast is het Mrs’ Knott’s Chicken Dinner Restaurant een aanrader. Het gebouw bestaat namelijk al vanaf het moment dat Cordella in 1934 besloot gefrituurde kip te serveren: hier kun je nog steeds de beroemde kip én de taarten bestellen.

IETS VOOR MIJ?

Knott’s Berry Farm heeft iets wat veel andere attractieparken in Amerika missen: een ziel. De geschiedenis alleen al is de moeite waard en wie een leuk dagje uit wil (met de familie) en géén zin heeft om in ellenlange rijen te staan, wordt zeker niet teleurgesteld.