Canada Only

Komt er een einde aan de orkashows in SeaWorld?

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Een nieuwe uitspraak van de California Coastal Commission kan het park de das om doen.

door Ben's Orlandotips


SeaWorld San Diego gaat de opvang van orka's vergroten, maar wellicht komt die expansie voor het park al te laat. De uitbreiding, die het park honderd miljoen dollar kost, werd eerder deze maand goedgekeurd door de California Coastal Commission, maar diezelfde commissie heeft het park ook een verbod opgelegd om nog langer orka's in gevangenschap te fokken.

PROTEST

De uitbreiding – waarbij de omvang van de orka-opvang drie keer groter wordt – is het gevolg van toenemende protesten tegen de populaire pretparken, mede veroorzaakt door de documentaire Blackfish. Maar ook dit plan loopt tegen verzet aan. Dierenrechtenorganisaties claimen dat de nieuwe behuizing leidt tot méér orka's in gevangenschap, hetgeen de reden is dat de California Coastal Commission heeft bepaald dat er geen nieuwe orka's uit het wild mogen worden gehouden. SeaWorld heeft al dertig jaar geen orka's gevangen, maar het fokken van de beesten valt ook onder deze noemer.

VOOR DE RECHTER

De uitspraak houdt in dat – wanneer de huidige orka's in San Diego zijn gestorven – er een einde komt aan het fenomeen orka's in SeaWorld. Het ligt daarom in de lijn der verwachtingen dat het park naar de rechter stapt. De uitspraak heeft overigens geen invloed op het fokprogramma in SeaWorld Orlando en SeaWorld San Antonio: hier gaan de geplande vergrotingen vooralsnog door. SeaWorld verwacht dat de plannen in 2018 zijn gerealiseerd.


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen