Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Krijgen we Amerikaanse controleposten op Schiphol?

Schiphol
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

De lange wachtrijen op sommige Amerikaanse luchthavens zijn voor veel reizigers een doorn in het oog en soms zelfs de oorzaak van een gemiste, aansluitende vlucht. Mede daarom gaat Nederland met de VS in gesprek over het naar Schiphol halen van de Amerikaanse grenscontroles. Met andere woorden: je doorloopt de veiligheidsprocedures al in Amsterdam, zodat je na aankomst in The States direct naar je Holiday Inn kunt gaan.

Of het ook echt gaat gebeuren? Dat moeten we nog even afwachten. De onderhandelingen zijn in ieder geval aangekondigd: ze beginnen in 2017. Het kabinet stelt in ieder geval géén concessies te doen aan de Nederlandse wetgeving. Ook gaan de controleposten alléén door als het Nederlandse grensbewaking en de veiligheid op Schiphol niet in het gedrang komt. Mocht het wél lukken, dan is dat volgens – volgens premier Rutte – goed voor de Hollandse economie.

Het verplaatsen van de grenscontroles is overigens niets nieuws. De Verenigde Staten hebben al controleposten in landen als IJsland en Ierland.