Afrika OnlyCanada Only

Krijgt Amerika een 51ste staat?

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Door Boy Tijbosch

Wél als het aan de inwoners van Puerto Rico ligt. Afgelopen zondag hadden de eilandbewoners de mogelijk om te stemmen voor het al dan niet worden van de 51ste staat van Amerika. Hoewel de opkomst met 23 procent erg laag was, liet 97 procent dáárvan weten maar al te graag aan te sluiten bij de huidige vijftig staten.

Die wens is in principe niets nieuws. Het was de vierde keer dat Puerto Rico hierover mocht stemmen en tevens de vierde keer dat de uitslag resulteerde in een volmondig ja. Bovendien is Puerto Rico nu al territorium van de VS. Inwoners zijn Amerikaanse staatsburgers, hoewel ze niet dezelfde rechten hebben als de Amerikanen op het vasteland. Zo kunnen ze in Puerto Rico niet stemmen op een president.

Willen is één ding, maar of Puerto Rico ook daadwerkelijk aansluit, is nog maar de vraag. De staat heeft een schuld van 123 miljard dollar en een werkloosheid van 11,5 procent: niet iets waar de Amerikaanse overheid op zit te wachten. Maar Ricardo Rosselló, gouverneur van Puerto Rico, ziet zijn territorium alleen uit de problemen komen met hulp van DC. Bovendien vindt hij dat Puerto Ricanen het humane recht hebben om aan te sluiten bij The States.

Toch is een eventuele 51ste staat niet erg waarschijnlijk. De Republikeinen, die momenteel zowel het Huis van Afgevaardigden én de Senaat overheersen, moeten daarover stemmen. Een toevoeging betekent ook dat Puerto Rico vijf afgevaardigden en twee senatoren naar het Amerikaans Congres mag sturen. Dit zijn vrijwel zeker allemaal democraten.