Canada Only

Kun je eigenlijk Pearl Harbor bezoeken?

Pearl Harbor - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het korte antwoord? Ja – dat kan. Het langere antwoord lees je hier.

Het mag dan voor sommigen met name een film met Ben Affleck zijn: Pearl Harbor is natuurlijk bovenal een van de beroemdste marinebasissen van Amerika. De haven werd op 7 december 1941 tamelijk onverwachts aangevallen door de Japanners. Daarmee werden de Amerikanen rechtstreeks betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Ze verklaarden een dag later de oorlog aan Japan.

[themify_layout_part slug=leestips-amerika]

Wat is er te zien in Pearl Harbor?

Hoewel Pearl Harbor ook vandaag de dag nog altijd een marinebasis is, functioneert het eveneens als een van Hawaii’s topbestemmingen. Miljoenen mensen per jaar reizen af naar Pearl Harbor. Dit zijn dan de meestbezochte plekken.

USS Arizona Memorial

Het slagschip USS Arizona werd tijdens de Japanse aanval getorpedeerd. Daarbij verloren 1.177 mariniers het leven. Het schip zelf zonk naar de bodem en daar ligt het nog steeds. Aan het oppervlak is een gedenkteken voor alle overledenen verwezenlijkt: het meest bezochte deel van Pearl Harbor.

Een bezoek aan het USS Arizona Memorial is gratis, maar je moet er wél een kaartje voor hebben. Tickets kun je vooraf reserveren, hoewel je ook kunt hopen op een van de 1300 walk-in-kaartjes. Je moet dan wel vroeg zijn, want deze worden op een first-come-first-serve-basis vergeven.

De USS Arizona Memorial bezoeken gaat gepaard met een boottocht naar het monument, een film van twintig minuten en een audiotour.

Battleship Missouri Memorial

Het slagschip USS Missouri is nog wel intact. Hij werd in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog ingezet. Op dit schip werd de Instrument of Surrender getekend. Dit document moest formeel zorgen voor de beëindiging van de oorlog.

De USS Missouri bezoeken is eveneens gratis. Tickets zijn te verkrijgen bij het bezoekerscentrum.

USS Oklahoma Memorial

Ook de USS Oklahoma werd getroffen tijdens de aanval op Pearl Harbor. Het schip kapseisde, waarbij 429 mensen omkwamen. Desondanks werd de USS Oklahoma in de jaren daarna rechtgezet, hoewel al snel bleek dat er qua herstel geen eer meer was te behalen. Uiteindelijk werd besloten het schip in San Francisco te laten slopen, maar ook daar kwam niets van terecht: de toch al beschadigde boot zonk op weg naar Californië – na een zware storm.

Het wrak ligt dus honderden kilometers bij Pearl Harbor vandaan, maar daar is wel een gedenkplaats gerealiseerd: het USS Oklahoma Memorial. Voor een bezoek heb je een kaartje voor de shuttle naar Ford Island.

Pearl Harbor Visitor Center

Als je helemaal geen zin hebt om kaartjes te reserveren, is het ook altijd mogelijk om naar het gratis toegankelijke bezoekerscentrum te gaan. Deze is voorzien van twee kleine musea met allerlei info over de aanval op Pearl Harbor.

[themify_layout_part slug=”reistips-hawaii”]

Waar ligt Pearl Harbor?

Pearl Harbor ligt in de staat Hawaii, op het eiland O’ahu. Het is slechts een kwartiertje rijden vanuit de hoofdstad Honolulu.

[themify_layout_part slug=”amerika-only-nieuwsbrief”]