Canada Only

Landon Donovan, groots of ambitieloos?

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Liefhebbers discussiëren er graag over – wie is de beste voetballer allertijden? Amerikanen, van nature weinig gecharmeerd van het spelletje, kennen op dit vlak maar één held: Landon Donovan, spelend voor LA Galaxy. En dat terwijl hij in Europa nooit uit de verf kwam. Vraag blijft, is ‘ie nou echt zo goed, of valt het best mee?

door Boy Tijbosch

Het talent van Landon Donovan, geboren in Ontario, Californië, bleek al zeer vroeg onmiskenbaar. Tijdens zijn vijfde levensjaar zagen scouts hoe de jonge Landon fraaie acties combineerde met een typerend Amerikaans doorzettingsvermogen. Een nieuwe superster leek geboren en als tiener werd LandyCakes – zoals zijn frivole bijnaam later zou luiden – in 1999 binnen gehengeld door het Duitse Bayer 04 Leverkusen, met hoge verwachtingen.

Disaster in Duitsland

In een nieuwe omgeving met een totaal andere cultuur, probeerde het grote Amerikaanse talent zijn unieke speelstijl voort te zetten. Wat bleek, onder deze omstandigheden kwam het allemaal niet van de grond. Na een povere indruk te hebben achtergelaten bij diverse Duitse trainers, besloot de club hem te verhuren aan de San José Earthquakes. Daar maakte Donovan naam, hetgeen hem een plek opleverde in de Amerikaanse selectie voor het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. Aan zijn hand bereikte Team USA de kwartfinales, een prestatie niet geëvenaard sinds 1930.

LA Galaxy

2005 werd het jaar dat Donovan volgens contract terug moest naar Leverkusen. Na slechts zeven wedstrijden voor de Duitsers te hebben gespeeld, gaf hij aan terug te willen naar zijn thuisland. De rechtsbuiten kwam terecht bij LA Galaxy, de club waarbij zijn populariteit tot grote hoogte steeg. Het betekende  toch niet het einde van zijn Europese loopbaan. Donovan werd later uitgeleend aan Bayern München en Everton, evenmin succesvolle periodes.

Top of flop?

Zijn Europese mislukkingen bespreekt de Amerikaan niet graag. Media stellen zich daarom al jaren dezelfde vraag: is Donovan absolute wereldtop, of gewoon een middelmatige voetballer? De theorie bestaat dat deals met Duitse en Engelse clubs werden gesloten vanuit nieuwsgierigheid, niet uit ambitie. Ook zou Donovan niet houden van het zogenaamde superstardom. Ooit hoopt men antwoord te krijgen op de vaak gestelde vraag: ‘Hij kan het niet blijven ontwijken’. Maar tot nu toe lukt het de inmiddels 30-jarige aanvaller aardig. Tot die tijd moeten journalisten het doen met het enige statement dat Donovan over dit onderwerp heeft gemaakt: ‘I’m just a pretty simple kid’.

 

VOLG AMERIKA ONLY OP FACEBOOK EN TWITTER!