Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Mandela en de VS

Vlag
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Met de uitvaart van Nelson Mandela op zondag 15 december 2013 is er voorlopig een einde gekomen aan het lange en slepende rouwproces ter ere van de voormalig president van Zuid-Afrika. Vergeten doet men hem echter nooit. Ook in de VS niet, waar Mandela een bedenkelijke, maar ook grote rol speelde.

door Remco Tervoort

De herdenkingsdienst in Johannesburg van vorige week dinsdag ontving Barack Obama als één van de sprekers. De president van Amerika werd onder luid gejuich ontvangen door de Zuid-Afrikanen. ‘De wereld dankt u voor het delen van Nelson Mandela met ons,’ sprak Obama naar de bevolking van Zuid-Afrika. ‘Jullie vrijheid is zijn nalatenschap.’

Obama is altijd geïnspireerd geweest door Mandela. Ze waren allebei juristen. Daarnaast was Obama in zijn jongere jaren een actievoerder. Hij protesteerde onder andere tegen de apartheid. Volgens Obama begon daar zijn politieke bewustzijn. De huidige president van de VS vergeleek Mandela in zijn toespraak met de groten der aarde zoals Gandhi, Martin Luther King Jr., en Abraham Lincoln. ‘’Hij toonde ons wat het betekent om risico te nemen voor je idealen. Gezien zijn prestaties is het verleidelijk Madiba te herdenken als een icoon, ver van de dagelijkse werkelijkheid. Maar daar was hij zelf geen voorstander van. Hij wilde geen heilige zijn. Hij was een zoon, een echtgenoot, en een man van vlees en bloed’, zei Obama onder andere.

TERRORIST

Toch werd Mandela in het land van Obama tot 2008 nog gezien als terrorist. Hij stond tot 2008 op de officiële lijst terroristen, meldde omroep NBC afgelopen zaterdag (7 december).  Mandela verwierf deze status in de Koude Oorlog als linkse voorman van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). De toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan bepaalde in 1986 dat de manier waarop het ANC het blanke minderheidsregime omver wilde werpen, ‘een berekende vorm van terrorisme was’. In de jaren erna groeide Mandela uit tot een zeer gewaardeerd persoon.

Pas in april 2008 werd er op initiatief van toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice een begin gemaakt met de verwijdering van Mandela uit de lijst terroristen.

VOLG AMERIKA ONLY OP FACEBOOK EN TWITTER!