Canada Only

Medora, North Dakota is een van Amerika’s meest onderschatte bestemmingen

Foto: North Dakota Tourism
Michelle de Vos

Michelle de Vos

Authentieke saloons, western-style fonduerestaurants en een directe toegang tot een van de beste nationale parken van het land? Medora heeft het allemaal.

Kijk – van een bestemming als Yellowstone National Park weet je vooraf al dat je bezoek fabuleus gaat worden.

Maar soms kom je de tofste bestemmingen van Amerika min of meer bij toeval tegen. Omdat je benzine nodig hebt, of iets dergelijks.

Nu was dat niet per se het geval toen wij Medora in North Dakota binnenreden. Wij gingen namelijk wél doelbewust naar deze plaats toe, maar meer omdat Medora de toegangspoort is voor het natuurgebied waar we eigenlijk voor kwamen: Theodore Roosevelt National Park.

En wat bleek? Medora is een bestemming op zich. Vooral tijdens het hoogseizoen. We leggen het je hieronder uit waarom ook jij dit eigenlijk niet mag missen.

🇺🇸 Lees ook Roadside America op z’n best: de Enchanted Highway in North Dakota

medora
Foto: North Dakota Tourism

Wat is Medora?

Daarvoor moeten we eerst terug in de tijd. Naar 1883, om precies te zijn.

In dat jaar werd Medora opgericht door een Franse investeerder, Marquis de Mores. Hij vernoemde de stad naar zijn vrouw, Medora von Hoffman, en wilde er hét centrum van de vleesverpakkingsindustrie van maken. Een bijzonder idee, moeten we zeggen. Het werd dan ook geen onverdeeld succes.

Maakt ook niet uit, want anno nu is Medora veel meer verbonden met de naam van een andere, veel bekendere man: Theodore Roosevelt. De wijlen ex-president bedacht naar verluidt hier het latere National Park System waardoor Amerika’s móóiste natuurgebieden federaal beschermd worden.

medora
Foto: North Dakota Tourism

Wat kan ik hier doen?

Medora is nu dé toeristische trekpleister van North Dakota – en het is duidelijk te zien waarom dat zo is.

Wij vinden vooral het typische western-sfeertje écht uniek. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de Little Missouri Saloon & Dining Room: een van de authentieke saloons in het centrum.

Iets minder saloon-y, maar alsnog de moeite waard is Hatlee & Brae. Ideaal voor een dampende beker Vanilla Chai Latte of, als dat meer je ding is, een ijsje met bollen in Amerikaans formaat – heel groot, dus.

En als je méér trek hebt, is de Pitchfork Steak Fondue (foto) een echte aanrader. Die naam zegt eigenlijk alles over wat dit restaurant precies is. We willen er nog aan toevoegen dat je hierbij buiten eet.

Theodore Roosevelt National Park

Het is duidelijk: wij zijn groot fan van Medora. Desondanks komen de meeste bezoekers voor iets dat nét buiten de dorpsgrenzen ligt. Dat is ook logisch, want Theodore Roosevelt National Park hoort bij Amerika’s mooiste nationale parken.

Medora grenst aan de ingang van de South Unit van het in twee delen verdeelde park. Je kunt hiervandaan een loop door het park rijden. Je komt dan langs een aantal schitterende uitkijkpunten over North Dakota’s badlands.

Oh – en je spot hier gegarandeerd minstens één kudde bizons!

medora
Foto: North Dakota Tourism

Hoe kom ik Medora?

Een klein nadeel aan Medora en Theodore Roosevelt National Park: beiden liggen niet echt in de buurt van de bekendere, Amerikaanse bestemmingen. 

We raden het je dan ook aan om Medora te combineren met de andere staten die bij The Great American West horen. Dit zijn Idaho, Montana, North Dakota, South Dakota en Wyoming.

Je kunt Medora dan combineren met bestemmingen die waarschijnlijk toch al op je bucketlist staan, zoals Mount Rushmore National Memorial en Yellowstone National Park. Vliegen kan dan naar Salt Lake City in Utah of Minneapolis in Minnesota.

Dit artikel wordt je aangeboden door The Great American West.