Afrika OnlyCanada Only

Memorial Day, wat gaan we doen?

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Aankomende maandag is het Memorial Day in The States. Een dag waarop Amerika zijn militairen herdenkt die tijdens diverse oorlogen zijn omgekomen. Niet iedereen doet eraan mee. Sommigen gaan liever vissen, shoppen of iets anders doen. ’t Is ten slotte een extra lang weekend.

Opzet

Vergelijk Memorial Day met Bevrijdingsdag. Tuurlijk wordt er gedacht aan gesneuvelde soldaten, dat is het belangrijkste aspect. Maar veel mensen richten zich daarna op de festivals en andere activiteiten. In Amerika is dit niet veel anders, hoewel de Yanks er hun eigen Memorial Day-tradities op nahouden. Je kunt de dag serieus aanpakken, of niet. En everything in between is mogelijk. De drie topopties zijn…

… herdenken

Er is maar één voornaamste activiteit tijdens Memorial Day – het herdenken van de omgekomen militairen in binnen- en buitenland. De bekendste plaats om dit te doen is op de nationale begraafplaats in Arlington. Dagelijks worden er ceremonies gehouden en dat is maandag niet anders. Sterker nog, men is er reeds begonnen: ieder graf wordt voorzien van een Amerikaanse vlag. Opvallend is dat ook in Nederland Memorial Day op deze manier wordt gevierd. Het American Cemetary and Memorial ligt in het Limburgse Margraten en herdenkt de Amerikanen die overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog, meer specifiek tijdens het Ardennenoffensief.

… het water opzoeken

Staten als Michigan houden er hun eigen gewoontes op na. Muskegon State Park is een voorbeeld van een park dat zich voorbereid op vele campers en auto’s aankomend weekend. Veel Amerikanen brengen Memorial Day op het water door, vissend, varend of zwemmend. En dat kan op duizenden verschillende plaatsen.

… barbecueën

Wellicht klinkt het als een rare traditie, maar veel Amerikanen gaan tijdens Memorial Day aan de haal met grote lappen vlees en moderne grillplaten. De familiebarbecue, ook wel de cookout genoemd, is een jaarlijks terugkerend evenement in The States. Máár, niet voordat de vlag halfstok hangt.

Heb jij ooit Memorial Day gevierd in de Verenigde Staten? Laat het ons hieronder weten óf reageer via Facebook!