Canada Only

Iconisch en 100% Amerikaans: de Wayside Inn Grist Mill in Massachusetts

MetroWest Boston
Boy Tijbosch
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Deze steenmolen in de regio MetroWest Boston is een garantie voor toffe foto’s en een ware throwback naar het Amerika uit een ver verleden.

Boy Tijbosch

Wat is de Wayside Inn Grist Mill in MetroWest Boston?

De Wayside Inn Grist Mill is een wateraangedreven steenmolen in de regio MetroWest: het centrale deel van de staat Massachusetts dat niet zo gek ver van de stad Boston ligt. Hij stamt uit 1929 en werd gebouwd onder het toeziend oog van Henry Ford.

Dé Henry Ford, inderdaad. Blijkbaar was hij naast auto’s ook gespecialiseerd in dit soort praktijken.

🎃 Lees ook Een local favorite: de Tougas Family Farm vlakbij Boston

Boy Tijbosch

Waar komt de molen vandaan?

De steenmolen heeft een bijzondere historie. Om die goed uit te leggen, moeten we bij dezelfde Henry Ford zijn.

Ford kwamen in 1923 naar Sudbury, Massachusetts om een dorp te bouwen. En niet zomaar een dorp. Zijn project moet één grote trip terug in de tijd worden. Een pelgrimsdorp, waar geïnteresseerden konden wonen in de geest van hun koloniale voorvaderen.

De ondernemer kocht daarvoor een groot stuk land waarop enkel één herberg stond: de Howe Tavern uit 1686. Deze accommodatie werd omgedoopt tot Longfellow’s Wayside Inn en staat bekend als Amerika’s oudste herberg.

Maar één herberg is natuurlijk niet genoeg voor een compleet pelgrimsdorp. Vandaar dat Ford zijn nieuwbakken grondgebied uitbreidde met andere bouwsels die hintten naar Amerika’s koloniale verleden. Hij realiseerde onder meer de Martha-Mary Chapel, een traditionele kerk, én de Wayside Grist Mill.

De molen draait sinds Thanksgiving 1929 en is nog altijd actief. Hij produceert maïsmeel en tarwe. Beiden zijn te koop in de Longfellow’s Wayside Inn die min of meer aan de overkant van de straat ligt.

🇺🇸 Lees ook Slapen in Amerika’s oudste herberg? Ga naar de Wayside Inn – vlakbij Boston!

MetroWest Boston
Boy Tijbosch

Waar vind ik de Wayside Inn Grist Mill in MetroWest Boston?

Het adres van de Wayside Inn Grist Mill is 72 Wayside Inn Road in Sudbury, Massachusetts. Hij is min of meer niet te missen wanneer je over deze weg rijdt.

We zeggen min of meer, omdat wij er tijdens onze reis wél in slaagden de molen te passeren. Een of andere verkeerd geïnformeerde vogel had ons namelijk ingefluisterd dat de Grist Mill pal achter de Longfellow’s Wayside Inn lag, wat dus niet het geval is. Volg gewoon de Wayside Inn Road en you’ll be fine.

De Wayside Inn Grist Mill is goed te combineren met een citytrip naar Boston. Het is vanuit de stad ongeveer drie kwartier rijden.

Dit artikel wordt je aangeboden door het MetroWest Boston Visitors Bureau.