Afrika OnlyCanada Only

Mill Ruins Park: hoe de ruïne van een korenmolen langs de Mississippi een van Amerika’s gaafste stadsparken werd

Mill Ruins Park
Mike Krivit Photography (Courtesy of Meet Minneapolis)
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Minneapolis in de Amerikaanse staat Minnesota is anno nu misschien een enorme stad, maar dat was allemaal niet gebeurd als de zogenoemde flour mills er nooit waren geweest. De metropool heeft zijn welvaart namelijk grotendeels te danken aan deze molens. Hoe dat precies in elkaar steekt, zie je in en om Mill Ruins Park.

Even terug in de tijd. Het is de negentiende eeuw en op verschillende plekken in de Verenigde Staten is de industrie aan een enorme opmars bezig.

Zo ook in Minneapolis. Door deze stad in het Amerikaanse Midwesten stroomt namelijk de Mississippi en precies in het centrum klatert het water in de rivier hard naar beneden via een waterval: de St. Anthony Falls. 

Verschillende ondernemende Amerikanen zien hierin een bron van inkomsten. De kracht van de St. Anthony Falls kan namelijk worden gebruikt om de werking van de geplande korenmolens aan te wakkeren. En dus ontstaan er aan zowel de west- als de oostkant van de Mississippi vrij grote fabrieken die allemaal hetzelfde maken: bloem.

De zaken gaan na enkele jaren zó goed dat een enkele korenmolen, de Washburn A Mill, dagelijks genoeg bloem produceert voor twaalf miljoen broden. Aan de hand daarvan groeit Minneapolis uit tot de welvarende stad die het vandaag de dag is.

Lees ook Fan van Prince? Bezoek dan zéker Paisley Park!

Mill Ruins Park
Lane Pelovsky (Courtesy of Explore Minnesota)

Wat kan ik doen in Mill Ruins Park?

Zo ging het tot ongeveer de jaren 1920. Door de komst van nieuwe, snellere technieken raakte de molens meer en meer overbodig. Uiteindelijk gaf de stad er de brui aan en veranderden de molens langzaam in ruïnes.

Geen welkom aangezicht, zo vond ook het stadsbestuur. Daarom begon men in de jaren negentig met een grootschalige renovatie van het complete gebied rondom de korenmolens van weleer. Het totaal getransformeerde stadsdeel werd in 2001 geopend als Mill Ruins Park.

Bezoeken? Dat kan vrij eenvoudig. Mill Ruins Park ligt namelijk in het centrum van Minneapolis en is vrij eenvoudig te bereiken. Zorg er dan in ieder geval voor dat je Mill City Museum bezoekt. Deze expo is gevestigd in de ruïnes van wat ooit de Washburn A Mill was en vertelt je alles over de werkzaamheden van weleer: van het benutten van de kracht van de St. Anthony Falls tot het inpakken van het brood.

Persoonlijk vinden we de Stone Arch Bridge een van de mooiste onderdelen van Mill Ruins Park. Dit fiets- en voetgangerspad is erg populair bij locals en geeft je een perfect uitzicht op de ruïnes van de Washburn A Mill, maar ook de Mississippi en de algehele skyline van Minneapolis.

En neem uiteraard de tijd om hetgeen te bekijken wat het hele proces in gang zette: de St. Anthony Falls. Meer info over de waterval zelf vind je in het aangrenzende St. Anthony Visitor Center.

Mill Ruins Park
Coppersmith Photography (Courtesy of Meet Minneapolis)

Waar vind ik dit park?

Het adres van het park is 102 Portland Avenue South in Minneapolis, Minnesota. Parkeren kan op verschillende parkeerplaatsen op loopafstand van het park.

Dit artikel wordt je aangeboden door Explore Minnesota.