Afrika OnlyCanada Only

Mooi! Dit deel van Cali’s Highway 1 gaat deze week ein-de-lijk weer open…

Big Sur Highway 1
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Goed nieuws voor reizigers die een road trip over Highway 1, Californië op de planning hebben staan. Deze weg, volgens veel Amerika-fans dé mooiste van The States, moest eerder dit jaar meermaals sluiten. Eerst door hevige regenval, daarna dankzij een aardverschuiving. Maar er is licht aan het einde van de tunnel – zo blijkt nu.

Nee – 2017 was niet echt het jaar van de Highway 1. De highway, die officieel California State Route 1 heet, liep in februari van dit jaar ernstige schade op door hevige regenval. De Pfeiffer Creek Bridge was er zó erg aan toe dat deze helemaal afgebroken moest worden. Hierdoor werden het het stadje Monterey en het natuurgebied Big Sur compleet van elkaar gescheiden. Tot overmaat van ramp vond er daarna ook nog een aardverschuiving plaats nabij de plaats Gorda. De volledige Highway 1 rijden werd zodoende onmogelijk.

Herstelwerkzaamheden

Maar omdat het toerisme van Californië erg afhankelijk is van Highway 1, is er hard doorgewerkt aan het herstel van de weg. Mét succes. De Pfeiffer Creek Bridge is inmiddels compleet vernieuwd. Eind september werd het cement gestort. De vernieuwde brug gaat uitgerekend op vrijdag 13 oktober weer open. Dat geeft Amerika-fans de mogelijkheid om, vanuit San Francisco, het schitterende Big Sur te bereiken.

Wanneer gaat Highway 1 weer open?

Dit betekent helaas nog niet dat de volledige Highway 1 weer berijdbaar is. De schade bij Gorda is dusdanig groot dat Cali maar liefst veertig miljoen dollar aan reparatiekosten kon neerleggen. De reparatiewerkzaamheden zijn inmiddels in volle gang, maar het toerismebureau van de Golden State laat weten dat dit nog wel even gaat duren. Naar verwacht gaat dit deel in de zomer van 2018 weer open.

Dankzij de heropening van de Pfeiffer Creek Bridge zijn highlights als de McWay Falls en Big Sur wel weer bereikbaar. Desondanks is het niet mogelijk om de Highway 1 van San Francisco naar Los Angeles te rijden. We raden je daarom aan te vertrekken vanuit San Francisco en een overnachting te boeken in het plaatsje Monterey. Hiervandaan rij je dan heen-en-weer over de Highway 1 – tot de plek waar de route door de werkzaamheden ophoudt. Goedkope autohuur in San Francisco vind je hier en hier. Een hotel in Monterey boek je hier en hier.

Highway 1