Canada Only

Niet missen in South Dakota: de avondshow van Mount Rushmore

Mount Rushmore Evening Lighting Ceremony
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De zogenoemde Mount Rushmore Evening Lighting Ceremony is een onvervalst, Amerikaans fenomeen waarbij het volkslied wordt gezongen, militairen worden geëerd en de vier presidentskoppen worden verlicht.

Plannen om naar South Dakota te gaan? Dan kunnen we er niet omheen: je móet Mount Rushmore National Memorial zien. Je gaat tenslotte ook niet naar Arizona om de Grand Canyon over te slaan. Dit is verreweg de beroemdste attractie van de staat. South Dakota draagt niet voor niets de bijnaam The Mount Rushmore State.

Maar eh – als je écht concrete plannen hebt: bezoek Mount Rushmore dan in de vroege avond.

‘Waarom?’

Nou – omdat je dan de Evening Lighting Ceremony kunt meepakken. En dat is zéker de moeite waard.

Mount Rushmore Evening Lighting Ceremony
Foto: Photo by Travel South Dakota

Wat is Mount Rushmore National Memorial?

Het lijkt ons stug dat je Mount Rushmore niet kent, maar we doen voor de zekerheid toch maar even een kleine refresher.

Mount Rushmore National Memorial is een bergwand in South Dakota’s Black Hills waarin de hoofden van oud-presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln zijn gehakt. 

Da’s het werk van beeldhouwer Gutzon Borglum: een beeldhouwer die de oplevering van de berg zelf niet meer mocht meemaken. Mede daardoor wijkt het huidige monument af van Borglums eigenlijk plannen (hij wilde bijvoorbeeld ook de busten uithakken), maar goed. Het maakt Mount Rushmore niet minder indrukwekkend.

Hoewel Mount Rushmore ook van buiten de grenzen van het bijbehorende memorial is te zien, loont het absoluut het fenomeen van dichterbij te bekijken. Je kunt tenslotte alleen dan aan de Presidential Trail beginnen. Deze wandeling brengt je tot vlak onder de neusharen van Teddy Roosevelt.

Mount Rushmore Evening Lighting Ceremony
Foto: Photo by Travel South Dakota

Hoe ziet de Mount Rushmore Evening Lighting Ceremony eruit?

Om te beginnen: verwacht bij de term avondshow géén Disney-ish taferelen. Daar is Mount Rushmore National Memorial simpelweg te waardig voor.

Wat je wél krijgt te zien, is een oer-Amerikaans schouwspel waarbij het volkslied wordt gezongen, ex-militairen naar voren worden geroepen voor een welgemeende ode en een film wordt getoond over de totstandkoming van het monument.

Is het nationalistisch? Dat zeker, maar we denken dat zelfs jij je als nuchtere Nederlander tijdelijk proud to be an American voelt. Bovendien is het erg gaaf om de lucht boven Mount Rushmore steeds donkerder te zien worden, tot de presidenten alleen dankzij de lichten zichtbaar zijn.

Mount Rushmore Evening Lighting Ceremony
Foto: Photo by Travel South Dakota

Wat moet ik weten over de Mount Rushmore Evening Lighting Ceremony?

De Evening Lighting Ceremony van Mount Rushmore National Memorial vindt vanaf de vrijdag voor Memorial Day (tegen het einde van de maand mei) tot en met 30 september iedere avond plaats. Hij begint van mei tot en met begin augustus om 21:00, maar start daarna telkens om 20:00.

De ceremonie vindt niet plaats tijdens de andere maanden, hoewel het monument dan wél wordt verlicht.

Hou er overigens rekening mee dat de Black Hills niet voor niets de Black Hills heten. Het is er enorm donker en er lopen nogal wat herten op de weg. Iets om tijdens de terugweg rekening mee te houden.