Canada Only

Must-do voor ijsfans: een tour door de Amerikaanse fabriek van Ben & Jerry’s

Ben & Jerry's - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De allereerste fabriek van het wereldberoemde ijsmerk staat in Waterbury, Vermont. En ja – rondleidingen door de faciliteit zijn mogelijk.

De fabriek in Waterbury werd in 1985 uit de grond gestampt. Het was destijds Ben & Jerry’s eerste locatie die 350.000 bakken ijs kon produceren. Per dag, ja.

Hoewel Ben & Jerry’s anno nu meer productiecentra heeft, wordt deze versie nog steeds actief gebruikt. Omdat het de eerste fabriek was, is hij ook een béétje uitgegroeid tot een toeristische attractie. Je vindt er bijvoorbeeld ook een souvenirwinkel én de Scoop Shop. Daar kun je het werk van de ijsgigant direct testen.

[themify_layout_part slug=”leestips-vermont”]

Rondleidingen

Extra leuk is het feit dat Ben & Jerry’s tours langs alle faciliteiten toestaat. De rondleidingen worden de hele dag gegeven. De capaciteit daarvan ligt op veertig personen per tour.

De trips loodsen je in dertig minuten langs alle belangrijke onderdelen van de fabriek. Dat is inclusief het productieproces, hoewel je dit – logisch – vanachter plexiglas moet bekijken. 

De tours zijn ook inclusief Sample of the Day: een unieke ijssmaak die je mogelijk op een later moment in de supermarkt tegenkomt.

[themify_layout_part slug=”reistips-vermont”]

Flavor Graveyard

Een deel van het productieterrein dat géén deel uitmaakt van de tour, maar je niet mag missen, is de Flavor Graveyard. Dit is de laatste rustplaats van alle Ben & Jerry’s-smaken die géén deel meer uitmaken van het assortiment. De begraafplaats ligt bovenop een heuvel achter de fabriek en is gratis te bezoeken.

[themify_layout_part slug=”amerika-only-nieuwsbrief”]

Een tour maken

Interesse in een tour door de fabriek van Ben & Jerry’s? Voor het geld hoef je het in ieder geval niet te laten. Entree kost vier dollar voor volwassenen. Senioren en kinderen onder de twaalf jaar betalen drie dollar.

Het adres van de fabriek is 1281 Waterbury-Stowe Road Route 100, Waterbury Village Historic District, Vermont.