Canada Only

De meest muzikale straten van Amerika

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het Zuiden van Amerika is by far de muzikaalste streek van The States. Dat wordt volop gedemonstreerd langs verschillende, wereldberoemde straten. Beale Street in Memphis, bijvoorbeeld. Maar zijn dat ook daadwerkelijk de plekken waar je de échte blues, country en jazz vindt? Ja – en nee. Lees verder voor méér over de muzieksteden in Amerika.

Muziek en het Diepe Zuiden zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het voorkeursgenre hangt daarbij grotendeels af van in welke stad je jezelf bevindt. In Nashville vind je bijna uitsluitend country. In Memphis draait alles om de blues en om ene Elvis Presley. In New Orleans gaat de jazz tot in de late uurtjes door.

Sommige straten of stratenblokken worden in het bijzonder geassocieerd met blues, country of jazz. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Beale Street in Memphis (blues) en Bourbon Street in New Orleans (jazz).

Maar toen wij deze steden bezochten, bleek dat de meeste locals helemáál niet op dit soort plekken komen. Zij raadden ons hele andere straten aan: bestemmingen waar je volgens hen véél authentiekere ervaringen opdoet.

Deze opsomming is daarom tweeledig en bestaat enerzijds uit bekende highlights en anderzijds plekken waar je volgens de locals échte blues, country en jazz vindt.

🚗 Roadtrip door Amerika’s Diepe Zuiden maken? Reserveer je huurauto bij Alamo, gebruik de kortingscode ‘AlamoOnly5’ voor 5% korting en start in Atlanta, Memphis, Nashville of New Orleans!

Muzieksteden Amerika
Boy Tijbosch |

1. Broadway in Nashville

Nashville is country en Broadway is de straat waar het allemaal gebeurt. De bijnaam van deze straat in Downtown Nashville is niet voor niets Honky Tonk Highway. 

Bezoek bijvoorbeeld Tootsies Orchid Lounge of Jason Aldean’s Kitchen + Rooftop Bar voor een country-optreden. Of ga naar het Johnny Cash Museum dat langs het uiterst nabije 3rd Avenue South ligt.

🇺🇸 Lees ook Aanrader: een roadtrip door Amerika’s Diepe Zuiden

Muzieksteden Amerika
© Unsplash

2. Beale Street in Memphis | Muzieksteden in Amerika

Beale Street is de bekendste straat van Memphis en een aaneenschakeling van bars, clubs en restaurants waarin ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds bands en andere muzikanten op de bühne staan. B.B. King’s Blues Club en Silky O’Sullivan’s, bijvoorbeeld.

Je hoeft overigens niet per se zo’n bar in te duiken om iets van de blues mee te krijgen. Deze wordt ’s avonds namelijk ook gewoon op straat gespeeld.

Máár… vraag de inwoners van Memphis waar ze hun dagelijkse dosis muziek vandaan halen en hun antwoord is niet Beale Street. Zij komen namelijk liever bij Overton Square.

Ons advies? Sla Beale Street zéker niet over, want daar is de straat té iconisch voor. Maar als je tijd over hebt, is het leuk om dit te combineren met Overton Square. Het is tussen de twee districten toch maar tien minuutjes rijden.

Foto: Zack Smith via New Orleans & Company

3. Frenchman Street in New Orleans

Een straat die je wat ons betreft wél mag skippen, is Bourbon Street in New Orleans. 

Ja – deze straat wordt geassocieerd met jazz en gezien als slagader van het French Quarter. Maar dat is niet de werkelijkheid. In de realiteit is Bourbon Street meer een verzameling ietwat foute giftshops.

Ga in plaats daarvan naar Frenchman Street. Dat ligt ook in het French Quarter, maar is een veel gezelligere straat waarin de bars en restaurants de deuren tot laat open hebben. The Spotted Cat Music Club, bijvoorbeeld.

Muzieksteden Amerika
Foto: Kentucky Tourism

4. Country Music Highway in Kentucky | Muzieksteden in Amerika

De Country Music Highway door Kentucky is geen straat middenin een stad, maar een complete roadtrip die je door half Kentucky loodst. Hij start ergens bij de grens met West Virginia, gaat vervolgens door zeven counties en passeert een aantal indrukwekkende staatsparken.

Bovenal is dit een hele toffe route voor iedereen die country een warm hart toedraagt. De Country Music Highway, die eigenlijk U.S. Highway 23 heet, komt bijvoorbeeld langs de geboorteplaats van Loretta Lynn, de regio waar Chris Stapleton vandaan komt en de Kentucky Opry at the Mountain Arts Center in Prestonburg. 

Erg leuk – en bovendien weer eens iets anders.

Muzieksteden Amerika
Foto: Tennessee Tourism

5. Elvis Presley Boulevard in Memphis

…en natúúrlijk kunnen we niet helemaal om The King heen wanneer we het over het Zuiden hebben. 

Fan van het werk van de man? Ga dan naar Elvis Presley Boulevard in Memphis. Dat is niet alleen waar zijn woning Graceland ligt. Je vindt hier ook het Heartbreak Hotel: dé accommodatie voor iedereen die het gelijknamige nummer uit zijn of haar hoofd kent.