Canada Only

Native American Heritage Month: zinvol of zinloos?

Monument Valley
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Amerika heeft er een handje van vol om een complete maand uit te trekken voor de geschiedenis van één bepaalde bevolkingsgroep. Zo bestaat er het onder vuur liggende Black History Month, worden Aziatische Amerikanen geëerd tijdens Asian Pacific American Heritage Month en is er nu extra aandacht voor de oorspronkelijke bewoners van het land: de Native Americans. Een initiatief met voor- en tegenstanders.

door Boy Tijbosch

Zoals ieder jaar stuitte Black History Month, plaatsvindend in februari, op veel verzet. De ‘feestmaand’ zou racisme juist aanwakkeren en veel Amerikanen zaten niet te wachten op onnodig onderscheid. Native American Heritage Month is een soortgelijke maand, enkel worden hier de Indianen in het spreekwoordelijke zonnetje gezet. Een initiatief van Arthur Parker, een voormalig museumdirecteur die in 1915 begon met het reserveren van de tweede zaterdag in mei voor de Native Americans. President H.W. Bush maakte er in 1994 maar een hele maand van, en zo is het gebleven.

VOOR- EN TEGENSTAND

‘Een maand vol culturele activiteiten en evenementen die de achtergrond van de Indianen nog eens aan het licht brengt’, aldus de omschrijving van de 30-daagse periode. Lijkt onschuldig, of niet? Toch bestaat er relatief veel tegenstand, voornamelijk van de Natives zelf. Zij zien liever een to-do-maand: een tijdsvlak waarin daadwerkelijk iets wordt opgebouwd waardoor de Indianen zelfstandig kunnen groeien. Te denken valt aan het overdragen van overheidsinstanties een de afzonderlijke stammen. En voorstanders? Die zijn er eigenlijk niet heel veel. Tuurlijk, verschillende Amerikanen vinden het leuk hun kinderen iedere november een indianenkostuum aan te trekkenen de culturele activiteiten worden vaak wel aardig bezocht. Maar november is bovenal een maand waarin Thanksgiving tóch de voorkeur geniet qua festiviteiten. Bovendien bereidt menig Amerikaan zich daarna al weer voor op de naderende feestdagen. Dus zinvol? Eigenlijk heeft zo’n maand maar weinig supporters.

BEZOEK

Mocht je zo’n evenement willen bezoeken én in de VS zijn: op donderdag 14 november viert het Grand Canyon National Park de maand aan de hand van speciale demonstraties. Dit programma begint om 10:00 bij het Shrine Of The Ages-gebouw.

VOLG AMERIKA ONLY OP FACEBOOK EN TWITTER!