Basketbal

De Amerikaanse voetbalclubs kunnen misschien niet helemaal meekomen met het Nederlandse niveau (hoewel…), maar in andere sporten zijn de Amerikaanse ruimschoots de beste. Basketbal, bijvoorbeeld. Dit is een van de drie populairste sporten van The States, naast American football en baseball. De National Basketball Association (NBA) is verantwoordelijk voor de competitie. Deze start in de winter. Meer info over de sport en de NBA wedstrijden vind je hieronder.

Direct naar
Verschillende soorten wedstrijden
Waarom een basketbalwedstrijd bezoeken?
Hoe werkt de NBA?

Basketbal - PixabayVerschillende soorten NBA wedstrijden

Miami Heat, Cleveland Cavaliers en meer
Basketbal is misschien niet meer zo immens populair als het halverwege de jaren negentig was. Deze populariteit werd mede veroorzaakt door het sporticoon Michael Jordan. Clubs als Miami Heat, Cleveland Cavaliers en Chicago Bulls mogen desondanks nog steeds rekenen op volle zalen en een flinke fan base.

College basketball en de WNBA
De sport wordt, overigens net als American football, ook namens scholen op grote schaal gespeeld. Het is iedere lente tijd voor de March Madness: de play-offs van het college-basketbal. 65 teams doen hieraan mee tot er uiteindelijk vier ploegen overblijven die als Final Four strijden om het kampioenschap en de eeuwige roem.

Dames spelen ook basketbal. De Women’s National Basketball Association (WNBA) werd in 1996 opgericht.

Basketbal - PixabayWaarom NBA wedstrijden bezoeken?

NBA wedstrijden bezoeken is een must do wanneer je naar Amerika gaat en zélfs een belevenis wanneer je niet zoveel hebt met de sport. Het gaat namelijk om meer dan alleen het spelletje. De volksliederen en optredens van de cheerleaders vooraf zijn bijna net zo belangrijk.

Het bijwonen van NBA wedstrijden is daarnaast sfeervol en gemoedelijk. Supporters van de thuis- en uitteams zitten meestal door elkaar en steunen zonder problemen hun favoriete ploegen. Dit doen ze uiteraard op z’n Amerikaans, dus erg luidruchtig en uitbundig.

NBA wedstrijden - PixabayHoe werkt de NBA?

De National Basketball Association bestaat uit 29 teams uit de VS en één uit Canada: de Toronto Raptors. De spelers uit dit soort ploegen horen bij de best verdienende sporters ter wereld. Ze strijden vanaf eind oktober in een periode van zes maanden voor een plaats in de play-offs. Deze vinden plaats in april, mei en juni. De beste teams strijden dan om de Larry O’Brien Trophy.

De voorbereiding op zo’n seizoen is vrij kort. Het pre-seizoen gaat van start in begin oktober, waarbij teams vriendschappelijke wedstrijden spelen.

De zomerperiode ligt overigens niet helemaal stil. De Summer League is een competitie waarbij de ploegen kunnen experimenten met hun selectie. Ze gunnen dan vooral speeltijd aan eerste- en tweedejaarsspelers en zogenaamde free agents. Dit zijn spelers die officieel geen contract meer hebben en bij een ander team kunnen tekenen. Dat kan vanaf begin juli.

Spelers inlijven gebeurt verder doorgaans via een drift. Dit een systeem waarbij alle teams twee spelers mogen selecteren. International spelers en spelers die vanuit college-basketbal zijn doorgestroomd, komen meestal terecht in deze draft.

Teams die de play-offs in het vorige seizoen niet hebben gehaald, doen mee aan een loterij. Het lot bepaalt voor hen wie er als eerste een speler mag selecteren. Ploegen die in het vorige seizoen slecht hebben gepresteerd, maken zo meer kans op betere spelers in het komende seizoen.

Door Boy

Boy Tijbosch is als schrijver en oprichter van Amerika Only verantwoordelijk voor de dagelijkse uitvoering en hoofdredactie van AmerikaOnly.nl en Amerika Only Magabook.