Canada Only

New Orleans: waarom je wél en niet naar Bourbon Street moet gaan

New Orleans
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Welkom in Bourbon Street. De bekendste straat van New Orleans, de slagader van het French Quarter en het thuisfront voor de jazz en de zuidelijke levendigheid. Of is Rue Bourbon eigenlijk een geheel aan rokerige kroegjes en louche stripclubs?

Balkonnetjes in Parijse stijl met daaronder lachende, nog nét geen dansende toeristen. Da’s het beeld van de gemiddelde ansichtkaart afkomstig uit New Orleans.

Bourbon Street in 2019

De werkelijkheid is anders. De populairste straat van de stad vertoont gelijkenissen met een Frans-Amerikaanse variant op de Oudezijds Voorburgwal. En als je meer pooiers dan piano’s treft in een straat die zich doet omschrijven als historisch en cultureel, dan heb je een probleem.

New OrleansHurricane Katrina

Natuurlijk heeft orkaan Katrina een grote invloed gehad op de huidige status van Bourbon Street. Niet zozeer de storm zelf – de hele Franse wijk is destijds droog gebleven. Maar een belangrijke bron van inkomsten, het toerisme, liep spaak. President Bush zag in 2005 vanuit zijn helikopter toe hoe winkels en huizen werden leeggeroofd en de wereld keek mee. Een stad die wordt geplunderd bezoek je niet snel.

Valt alles dan aan Katrina te wijten? Eigenlijk niet. Eigenlijk is Bourbon Street altijd al een beetje een typische bestemming geweest. Korte historische schets: rondom 1900 bevonden zich hier al burleske voorstellingen en dames van lichte zeden.

Nadat in 1960 de zoveelste erotische blockbuster werd opgenomen was men het zat – de stad startte een collectief om ten minste de productie van pornofilms tegen te gaan. Maar wat aan de andere kant van Amerika wél lukte met Times Square – van verval naar vertoon evolueren – lukte hier niet. Giftshops rezen als paddenstoelen uit de grond, maar klaarblijkelijk kwam men ook niet naar New Orleans voor de zelfgemaakte mokken en te dure t-shirts.

New OrleansFrench Quarter

Is er daadwerkelijk karaktermoord gepleegd op een van Amerika’s meest befaamde straten? Je kunt ook stellen dat de oorspronkelijke aard van het beestje na diverse onderbrekingen is teruggekeerd. Waarom dan juist Bourbon Street naar voren wordt geschoven in de promotie voor New Orleans is een raadsel. Misschien is het de centrale ligging. Wellicht vanwege de eveneens aanwezige toprestaurants. Maar het ware zuidelijke gevoel vind je elders in het French Quarter. Bijvoorbeeld op Jackson Square, waar wél jazz wordt gespeeld in plaats van te harde hip-hop en waar living statues historische figuren uitbeelden waar je nog nooit van hebt gehoord. Kom je voor stripclubs? Ja, ga dan maar naar Bourbon Street.

Naar New Orleans

Naar New Orleans? Doe het dan in combinatie met een road trip door Amerika’s Diepe Zuiden. Laat je hier inspireren!