Canada Only

NIET NORMAAL: 81% van de huizen in San Francisco kost méér dan 1 miljoen

San Francisco
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het gaat hier misschien niet altijd even goed met de woningmarkt, maar het kan dus altijd erger…

In San Francisco, bijvoorbeeld. Een rapport van het vastgoedplatform Trulia laat zien dat maar liefst 81 procent van alle woningen in deze stad een aankoopprijs van minimaal een miljoen dollar heeft. Ter vergelijking: als we kijken naar Amerika als geheel, ligt het percentage huizen met een waarde boven de miljoen op 3,6 procent.

En niet alleen San Francisco is uiterst prijzig: de hele Bay Area is voor Jan Modaal praktisch onbewoonbaar, zo meldt Express. San Jose neemt namelijk een tweede plaats in op de lijst met dure steden. Hier kost 70 procent van de huizen meer dan een miljoen. Op de derde plek staat Oakland met 31 procent.

Hoe komt dit?

Volgens Trulia is de bizarre prijsstijging het gevolg van het feit dat de regio grote groepen welvarende tech-specialisten aantrekt. Die bieden vervolgens tegen elkaar op om kans te maken op een beperkt aantal beschikbare adressen. San Francisco is altijd al een van Amerika’s duurste woonplaatsen geweest, maar zes jaar geleden lag het percentage miljoenenwoningen nog op 24 procent.

De exorbitante huizenprijzen komen bovenop de ook al enorme bedragen voor het levensonderhoud in San Fran. Op dat gebied is de stad namelijk ook de duurste. Het basisbudget voor een gezin met twee kinderen is volgens het Economic Polic Institute 148,943 dollar per jaar.

De stad bezoeken lijkt ons wat dit betreft toch een betere optie…