Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Aanrader: een roadtrip door North Dakota

North Dakota bezienswaardigheden
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

North Dakota is een van Amerika’s meest onderbelichte staten. Dat is onterecht, want de North Dakota-bezienswaardigheden zijn supergaaf, zeker voor gevorderde Amerika-fans. (Uit Amerika Stories, Vol. 1)

Door Boy Tijbosch

The Leaser Dakota. Dat is hoe het online magazine Thrillist North Dakota nogal oneerbiedig omschreef, voor ze de prairiestaat in het noorden van The States op plaats 46 plempten in een stuk met de niets tot de verbeelding overlatende titel Ranking All 50 USA States From Best To Worst

Ik vrees echter dat de auteurs van dit artikel niet de enigen zijn met een nogal lage druk van The Peace Garden State en dat North Dakota niet bijster hoog prijkt op menig to-do-lijstje. En ik wil er zelf ook niet omheen draaien. Voor mijn vertrek zag ook in North Dakota, also known as The Flickertail State of The Roughride State, niet bepaald als Amerika’s meest sprankelende en spraakmakende staat. 

Voor zover ik wist, was North Dakota inwisselbaar voor South Dakota, maar dan minus Mount Rushmore, Crazy Horse, Badlands National Park… Eigenlijk zonder alles waarvoor menig toerist juist richting de Dakota’s trekt. 

North Dakota bezienswaardigheden
Foto: Anneloes Keunen

Zonnebloemen en eigen bomen

Sure: de staat beschikt met een prairieroos over een eigen bloem en met de Amerikaanse iep ook nog eens over een eigen boom – doe eens luxe. Het draagt sinds 1982 het record voor de grootste eetbare hamburger tot nu toe toen een of andere lokale vetklep uit Rutland een exemplaar van ruim 1.600 kilogram achterover werkte. En het heeft, en daarna kap ik met de nodeloze not-so-fun-facts, meer zonnebloemen dan welke staat dan ook. 

Maar dat verbloemt allemaal niet dat North Dakota steevast onderaan bungelt in rijtjes rondom de jaarlijkse bezoekersaantallen. Zo’n 22,6 miljoen reizigers bezochten de staat in 2019. 

Vind je dat veel? Florida ontving er 131 miljoen.

North Dakota bezienswaardigheden
Foto: Anneloes Keunen

Naar Fargo – North Dakota-bezienswaardigheden

De teller staat inmiddels in ieder geval op 22.600.001, want ondergetekende reed in 2022 de grootste stad van North Dakota binnen. 

Fargo ligt net over de grens met Minnesota en is by far het meest bevolkt. Hier leven zo’n 125.000 Dakotans: ruim 50.000 meer dan in de nummer twee Bismarck en zo’n 23 procent van de complete staatsadministratie. 

Het is ook de bekendste plaats, als naamgever van de gelijknamige film van The Coen Brothers uit 1996 en de daaruit vloeiende anthologieserie. Laat je niet misleiden door die houtversnipperaar in het bezoekerscentrum though. Zowel de film als de serie zijn helemaal niet in Fargo opgenomen. Het is dan wel weer een origineel filmattribuut – de versnipperaar. Zonder lijk.

Wil je verder lezen? Check dan Amerika Stories, Vol.1. Deze verhalenbundel bevat onder meer de volledige reportage van onze roadtrip door North Dakota. Kijk hier voor meer info!

Naar Amerika? Gebruik onze checklist!

Boek een pakketreis (vlucht + hotel + auto) óf regel het zelf. Kijk in dat geval hier voor vliegtickets, hier voor hotels en hier voor auto’s!

Regel je tickets voor bezienswaardigheden

Wil je iets leuks doen in Amerika? Check hieronder de mogelijkheden!

Webshop

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Blauw)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Turquoise)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Zwart)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Stories, Vol. 1

Amerika Stories, Vol. 1 is een verhalenbundel voor USA-reizigers en -liefhebbers. We nemen je mee naar San Francisco...
Meer artikelen