Afrika OnlyCanada Only

Dit is NYC’s The High Line: een stadspark op een oude spoorbaan

The High Line - Tagger Yancey IV via NYC & Company
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Central Park is zonder twijfel hét stadspark van New York City. Maar de tweede plaats? Die durven we best aan The High Line in New York te geven.

En dat terwijl The High Line toch best een opmerkelijke locatie heeft. Het park is namelijk gevestigd op een verhoogde, ongebruikte en initieel vervallen spoorbaan.

[themify_layout_part id=34268]

Waar komt The High Line in New York vandaan?

De spoorbaan zelf ligt er al eventjes. Hij werd in 1929 gebouwd als onderdeel van iets dat het stadsbestuur destijds aankondigde als The West Side Improvement Project.

Dat project startte met als doel een aanzienlijke verbetering van de infrastructuur in het westen van Manhattan. Dat moest ook wel, want toentertijd reden de vele treinen die dit stadsdeel aandeden gewoon op rails die tussen de auto’s doorliepen. Daar waar er ook nog de nodige cowboys te paard door te stad trokken, resulteerde dat in vele ongelukken. Het was op den duur zelfs zo gevaarlijk om hier rijden dat 10th Avenue bekend kwam te staan als Death Avenue.

The High Line moest die problemen oplossen. De verhoogde spoorbaan liep van Spring Street naar 34th Street en skipte op raadzame wijze alle onderliggende avenues.

[themify_layout_part id=34170]

Verval

Toen een aantal jaar later de Interstate zijn intrede deed, bleek The High Line steeds minder belangrijk. Uiteindelijk besloot New York dat The High Line niet langer nodig was. In 1980 trok de laatste trein eroverheen – volgens de geruchten voorzien van een lading bevroren kalkoenen.

De spoorbaan raakte vervolgens compleet in verval. Tót iemand tijdens de 00’s met een nogal opmerkelijk plan kwam: waarom maken we er geen stadspark van?

[themify_layout_part id=37739]

Hoe ziet The High Line er nu uit?

En zo geschiedde. Inmiddels is The High Line een begrip in New York en een van de leukste bezienswaardigheden van de stad. Je hebt er een tof uitzicht op de wolkenkrabbers en New Yorks levendige Meatpacking District.

Bovendien is The High Line inspiratie gebleken voor vele andere steden. Chicago en Miami zijn ermee aan de haal gegaan en ook in New York zelf is een soort kopie te vinden. Die staat in de borough Queens en luistert naar de naam The Low Line.

Foto’s

The High Line - Unsplash
Boy Tijbosch |
The High Line - Unsplash
Boy Tijbosch |
Boy Tijbosch |
The High Line - Tagger Yancey IV via NYC & Company
Foto: Tagger Yancey IV via NYC & Company

Bron: Atlas Obscura

[themify_layout_part id=34047]