Canada Only

Dit is Oatman, Arizona: een dorp vol ezels langs Route 66

Oatman - Arizona Office of Tourism.jpg
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Oatman in Arizona was ooit een bruisende mijnstad, maar zodra de Gold Rush voorbij was, werden de mijnwerkers vervangen door een kudde balkende ezels.

Het wemelt in het Amerikaanse Westen van de spookstadjes. Bodie, bijvoorbeeld.

De meesten daarvan zijn compleet verlaten, hoewel er in sommige gevallen nog een aantal inwoners is dat hun geboorteplaats simpelweg niet wilde verlaten.

En dan zijn er ook nog spookstadjes die dat eigenlijk niet meer zijn. We doelen daarmee op dorpen die decennialang verlaten waren, maar tussentijds een revival kregen in de vorm van bijvoorbeeld een nieuwe snelweg, waardoor de mensen opééns terugkwamen. Dat is onder meer bij Oatman gebeurd.

[themify_layout_part id=34172]

Wat is de historie achter Oatman in Arizona?

Oatman werd halverwege de negentiende eeuw gesticht, maar was toen meer een tentenkamp dan een daadwerkelijk dorp. Het functioneerde als een settlement voor de vele goudzoekers.

Omdat er in Oatman en omgeving daadwerkelijk veel goud lag, steeg het aantal inwoners van het dorpje in een rap tempo. Oatman transformeert van tentenkamp naar een typische Wilde Westen-stad. Halverwege de twintigste eeuw woonden er drieduizend mensen. Oatman was daarnaast tien jaar lang de gróótste goudproducent van het Amerikaanse Westen.

Maar toen de goudkoorts erop zag, keerden de gewezen inwoners het dorp massaal de rug toe. Ze lieten hun huizen achter en de ezels, die hen zo trouw hadden geholpen bij de mijnwerkzaamheden, werden losgelaten en raakten verwilderd.

Zo raakte Oatman langzaam in de vergetelheid tót een Amerikaanse ondernemer blijkbaar wel brood zag in een verlaten dorp vol wilde ezels. Hij maakte er een soort openluchtmuseum van: een throwback naar wildere tijden. En zo is het sindsdien gebleven.

[themify_layout_part id=34170]

Wat is er te zien in Oatman?

Oatman laat je zien hoe het leven van de goudzoekers er ongeveer uitzag. Goed – er wordt niet meer geschoten en we verzekeren je dat er in de tijd van de Gold Rush géén giftshops waren. Maar zowel de plaatselijke saloon als de diverse, kleine musea spreken redelijk voor zich.

En dan zijn er natúúrlijk nog de ezels. De aanwezige winkels verkopen voer voor de dieren, maar hou er daarbij wel rekening mee dat de beesten verder nog altijd wild zijn. Je kunt ze niet aaien – om maar wat te noemen.

[themify_layout_part id=37739]

Hoe kom ik hier?

Oatman ligt in Arizona en langs de Route 66. Het is ongeveer een uurtje rijden vanuit nog zo’n typische Route 66-bestemming: Kingman.

Bron: Atlas Obscura

Oatman - Jill McCoomber via Arizona Office of Tourism
Foto: Jill McCoomber via Arizona Office of Tourism
Oatman - Arizona Office of Tourism.jpg
Foto: Arizona Office of Tourism

[themify_layout_part id=34047]