Canada Only

Obama verliest. Wat nu?

Alle Amerikaanse presidenten
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De Republikeinen hebben gisteren tijdens de MidTerms-verkiezingen de meerderheid in de Senaat bemachtigd. Antwoorden op al je vragen over deze overwinning vind je hier!

door Boy Tijbosch

Oké, wat is er precies gebeurd?

De Republikeinen hebben de verkiezingen voor het Congres gewonnen. Daarmee hebben ze de meerderheid aan zetels in het Huis van Afgevaardigden én de Senaat gekregen. Lees het artikel van gisteren voor méér info over deze verkiezingen.

Dat was de verwachting, toch?

Ja – dit ligt geheel in de lijn der verwachtingen.

Hoeveel zetels hebben ze?

In de Senaat hebben ze er ten minste 52 van de 100.

Wat gaat er nu gebeuren met Obama?

Niets concreets, al lijkt het duidelijk dat hij het vanaf heden érg moeiijk gaat krijgen.

Hoezo?

De Democraten hadden de meerderheid in de Senaat. Nu zijn dat de Republikeinen. Dat houdt in dat zij veel initiatieven van de president kunnen dwarsbomen. In sommige gevallen kunnen beslissingen zelfs worden teruggedraaid, zoals de verplichte zorgverzekering. Het is overigens onwaarschijnlijk dat ze dit ook daadwerkelijk gaan doen.

Hoe hebben de Republikeinen gereageerd op de overwinning?

De Republikeinen vonden Obama vaak té aarzelend, bijvoorbeeld in zijn buitenlandse beleid. Ze willen daar verandering in zien, en dat gaat niet á la minute gebeuren. Het is voor hen dus géén tijd om te feesten – maar blij zijn ze waarschijnlijk wel.

En het Amerikaanse volk? Hoe denken zij hierover?

Uit diverse analyses blijkt dat Amerikanen niet per se ontevreden zijn over Obama, maar meer over de politiek in het algemeen. Zo’n zeventig procent beweert zich zorgen te maken over de economische omstandigheden in het land. Volgens de Republikeinen is deze verkiezing een graadmeter voor het gevoel dat heerst onder de meeste Amerikanen.

Wat is nu de volgende stap?

Obama heeft de Democratische en Republikeinse leiders uitgenodigd voor overleg. Dat gaat aankomende vrijdag gebeuren.