Canada Only

Off The Beaten Path: Fanning aan de Route 66

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

Dit is Fanning:


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen

Inderdaad, dit is het. Fanning is zó klein dat het niet eens een officiële gemeente is. 't Is een gebied langs de Route 66 en het enige wapenfeit binnen de officieuze grenzen is een zwaar verouderd postkantoor…


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen

…oh, en 's werelds grootste schommelstoel. Dat behoeft misschien wat uitleg.

Het begint allemaal bij de manier waarop plaatsen in The States zijn verdeeld. Alle uithoeken van ons land zijn onderverdeeld in plaatsen: gemeentevrije plekken komen in Nederland niet voor. In de VS ligt het anders en spreekt men van 'unincorporated communities', gebieden die eigenlijk nergens bijhoren en een eigen bestuur hebben. Dat is in Fanning, Missouri het geval. Dit niet-dorp werd opgericht in 1930, tijdens de bloeiperiode van de Route 66. Een tijdperk waarin de handelsweg van weleer werd voorzien van postkantoren, tankstations en reclameborden van neon. Banning had het allemaal en werd een geliefde stop tijdens die o zo lange tocht vanuit Chicago naar Los Angeles.


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen

DE INTERSTATE

De introductie van de Interstate betekende voor véél van dit soort plekken de doodsteek. Fanning overleefde, maar ternauwernood. Het tankstation dat er ooit stond verdween en ook het postkantoor leek overbodig. Tót de eigenaar in de jaren tachtig met een bizar idee kwam. Een weinig ingenieus plan waarvan je het jezelf afvraagt waarom niemand 'doe maar niet' heeft gezegd. Hoe dan ook: de beste man begon met de bouw van 's werelds grootste schommelstoel en het uit de kluiten gewassen stuk meubilair werd als blikvanger in de voortuin gezet. Het gevolg? Bezoekers kwamen speciaal voor de stoel op bezoek en Fanning werd voor de tweede keer in de geschiedenis een trekpleister.

BEZOEKEN?

De Rocking Chair staat er nog steeds. Ja, het kost geld om hem te beklimmen: vijf dollar. En nee, het ding schommelt helaas niet echt. Het postkantoor is wél veranderd. De ansichtkaarten zijn vervangen door typische gift shop-producten en het gebouw is uitgebreid met een archery: een schietbaan voor boogschutters.