Canada Only

Omikron en reizen naar Amerika: alles wat je erover moet weten

Vliegveld - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Hoewel er nog veel onzeker is over de omikronvariant van het coronavirus en het effect daarvan op reizen, proberen we je hieronder antwoord te geven op een aantal belangrijke vragen.

Om maar meteen met de belangrijkste vraag te beginnen: kunnen we nog reizen naar de Verenigde Staten?

Ja – het is momenteel nog altijd toegestaan om te reizen naar Amerika. De voorwaarden zijn wel dat je volledig gevaccineerd bent (twee prikken) én een negatieve test kunt overhandigen.

Testen moet één dag voor vertrek gebeuren. Het mag zowel een antigeen- als een PCR-test zijn.

[themify_layout_part slug=leestips-amerika]

Kan dit in de toekomst veranderen?

Dat is moeilijk te zeggen. Afhankelijk van wat er nog bekend wordt over de omikronvariant kan Amerika beslissen de regels verder aan te scherpen. Dat hebben ze onlangs gedaan door de testverplichting terug te schroeven naar één dag voor vertrek. Reizigers konden zich daarvoor tot 72 uur voor vertrek laten testen.

Wat we wél weten, is dat president Biden op dinsdag 21 december een speech houdt om de omikronvariant te bespreken. Volgens medisch adviseur Anthony Fauci is één van de onderwerpen die hierbij aan bod komt ‘strengthening the safety of travel’.

[themify_layout_part slug=”reistips-amerika”]

Is omikron de dominante variant in de Verenigde Staten?

Nee. De VS telt momenteel gemiddeld zo’n honderdduizend besmettingen per week. 99 procent daarvan is besmet met de deltavariant.

Hoeveel Amerikanen zijn gevaccineerd?

Ruim 71 procent van de Amerikaanse bevolking heeft op z’n minst één dosis van het vaccin ontvangen. Meer dan 60 procent is volledig gevaccineerd. Ruim 24 procent heeft ook een boostershot gehad.

Deze percentages lopen overigens erg uiteen per staat. Zo is meer dan 74 procent van de inwoner van Vermont volledig gevaccineerd, terwijl in staten als Wyoming en Mississippi minder dan de helft een prik heeft gehad.

[themify_layout_part id=”37739″]

Is het veilig om nu te reizen?

Opnieuw: dat is moeilijk om te zeggen. De World Health Organization (WHO) roept mensen in risicogroepen in ieder geval op om niet te reizen naar plekken waar de kans op verspreiding van het virus groot is. Daaronder vallen onder meer mensen die niet volledig zijn gevaccineerd en mensen met onderliggende problemen.

Gigi Gronvaller van het Johns Hopkins Center for Health Security stelt tegenover Travel + Leisure dat reizigers niet overdreven angstig, maar ook niet onzorgvuldig moeten zijn. Hij roept op tot het nemen van simpele voorzorgsmaatregelen: een volledige vaccinatie, een boostershot, het afnemen van zelftests en het dragen van mondkapjes.

Bron: Travel + Leisure

[themify_layout_part slug=”amerika-only-nieuwsbrief”]