Deze exemplaren gaan al ruim 386 miljoen jaar mee.
Net als je denkt dat het haast niet ouder kan dan de Sequoia-bomen in Californië, doen archeologen een vondst die de Californische varianten haast modern maken. Op een tamelijk verrassende plaats, moeten we zeggen.
De oudste, gefossiliseerde bomen ter wereld staan namelijk in New York. Nee – niet tussen alle wolkenkrabbers van Manhattan. Maar wel in Upstate New York, vlakbij het plaatsje Cairo.
[themify_layout_part slug=”leestips-new-york”]
Lang onderzoek
De fossielen maken deel uit van het oudste bos ooit geïdentificeerd. Ze zijn ontdekt nadat Britse én Amerikaanse onderzoekers tien jaar geleden begonnen met het uitgraven van een hier gelegen mijn.
Volgens diezelfde onderzoekers zijn de onlangs gevonden fossielen extreem zeldzaam. Ze groeiden 386 miljoen jaar geleden – nét toen de aarde transformeerde naar een planeet met bossen. Daarvoor moesten we het namelijk compleet zonder bomen doen.
[themify_layout_part slug=”reistips-new-york”]
Pennsylvania
De wetenschappers stellen dat de bomen deel uitmaakten van een woud dat van New York tot Pennsylvania reikte. Naast de bomen zijn ook de restanten van lange, houtachtige wortels gevonden. Daaruit maakt men op dat de manier waarop bomen en planten water aantrekken door de eeuwen heen aanzienlijk is veranderd.
Het woud is overigens vernield door een overstroming, zo wijst het onderzoek uit. Men heeft namelijk ook de fossiele resten van vissen gevonden.
[themify_layout_part slug=”amerika-only-nieuwsbrief”]