Afrika OnlyCanada Only

Cape Cod

Cape Cod - Pixabay
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Nederlandse reizigers komen het liefst in de bekende nationale parken van het Amerikaanse westen, de pretparken van Florida en wereldsteden als New York City. De Amerikanen zelf? Die brengen hun schaarse vakantiedagen het liefst elders door. Cape Cod, ook wel The Cape genoemd, is wat dat betreft een echte publieksfavoriet. Lees verder voor onder meer Provincetown-, Chatham- en Orleans bezienswaardigheden.

Direct naar

Cape Cod bezoeken
Bezienswaardigheden en activiteiten
Eten en drinken
Natuur
Shoppen
De bekendste plaatsjes op Cape Cod
Brewster
Chatham
Eastham
Hyannis
Orleans
Provincetown
Sandwich
Wellfleet
Praktische info
De tijd op Cape Cod
Het weer op Cape Cod

[affiliate location=”capecod” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”capecod” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”capecod” type=”ticketlinks”]

Cape Cod - PixabayCape Cod bezoeken

Het vishaakvormige schiereiland Cape Cod, wat vrij vertaald de dan nogal opmerkelijke naam Kaap Kabeljauw draagt, ligt op ongeveer een uurtje rijden vanuit Boston. Het is een ultiem uittreksel van wat je van de Amerikaanse oostkust verwacht: lange zandstranden, knusse dorpen waar de Main Street nog niet is weggeconcurreerd door een uit de grond gestampte Walmart en een fishy keuken. De tijd tussen vangst en acte de présence op je bord is zelden meer dan een paar uur. De interessantste bestemmingen voor reizigers? Dat zijn de verschillende Provincetown-, Chatham- en Orleans bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden en activiteiten

John F. Kennedy Hyannis Museum
Het John F. Kennedy Hyannis Museum staat in het teken van het leven en de nalatenschap van de wijlen president, maar focust zich extra op de band tussen de Kennedy’s en Cape Cod – JFK’s favoriete vakantiebestemming.

Cape Cod Museum Of Natural History
Cape Cod telt veel verschillende plant- en diersoorten waarover je misschien wel meer wil weten. Ga in dat geval naar het Cape Cod Museum Of Natural History in Brewster voor verschillende tentoonstellingen over The Cape’s flora en fauna.

Commercial Street
Provincetown is het meest noordelijk gelegen plaatsje van The Cape en de bestemmingen hier zijn iets toeristischer van aard dan bijvoorbeeld Chatham- en Orleans bezienswaardigheden. Dit kan ook eigenlijk niet anders wanneer je hoofdstraat de naam Commercial Street draagt. De aaneenschakeling van hippie-ish winkels en dito restaurants is desondanks zeker sfeervol. Verwacht geen nationale ketens, maar kleine zaken die stuff als tweedehands boeken, zelfgemaakt ijs en werken van lokale kunstenaars verkopen.

Chatham Pier
Een plek waar de visserij en de toerisme-industrie elkaar ontmoeten, is de Chatham Pier. Vissers beginnen hier aan hun zoektocht naar onder meer schelvis en heilbot om deze vervolgens in het ijs te zetten, klaar om vervoerd te worden naar bijvoorbeeld New York en Boston. Dit alles onder het toeziend oog van reizigers. Je kunt vanaf het visitors deck zien hoe deze havenwerkzaamheden in z’n gang gaat. Spot daarbij sporadisch ook nog een zeehond. Niet alles vis wordt weggebracht: op de Chatham Pier Fish Market kun je proeven hóe vers de vangst hier is.

Heritage Museum & Gardens
De perfecte kennismaking met het plaatsje Sandwich? Die ervaar je door naar het Heritage Museum & Gardens te gaan. Dit is een soort museum in de openlucht dat min of meer Sandwich in het klein is. Je vindt er onder meer een molen en een grote collectie Amerikaanse oldtimers en kinderen kunnen zich goed vermaken in de historische attracties.

Eten en drinken

The Lobster Pot
The Lobster Pot is een boegbeeld aan Commercial Street in Provincetown en volgens velen een van de beste visrestaurants van de VS. De zaak wordt sinds 1979 gerund door de familie McNulty en staat bekend om gerechten als de Pan Roasted Lobster. Dit is een met brandy bereide kreeft die wordt gebakken in de oven en overgoten met een saus van kruidenboter. De Portugese Fish is een andere specialiteit: een met linguica – een Portugese worstsoort – besprenkelde kabeljauwfilet met een vulling van zeevruchten, gebakken met een mix van tomaten en uien.

Natuur

Cape Cod National Seashore
Cape Cod National Seashore is een natuurgebied van ruim zestig kilometer lang. Het gebied begint ter hoogte van het plaatsje Eastham en loopt, via onder meer Orleans bezienswaardigheden, door tot het uiterste stukje Cape Cod – Provincetown. Voormalig president John F. Kennedy gaf de streek zijn huidige, federaal beschermde status en dat is te begrijpen. De National Seashore is een van de mooiste gebieden van Massachusetts. De naam doet vermoeden dat het enkel om een langgerekt strand gaat. Dat is, daar waar stranden als de Orleans bezienswaardigheden Nauset Beach en Coast Guard Beach absoluut tot de populairste van de staat horen, ook wel waar. Cape Cod National Seashore is echter meer dan dat. Alle vuurtorens, moerassen en duinen vallen ook onder de National Seashore. Ze zijn ideaal voor een wandeling door een typerend stukje Amerika.

Sandy Neck Beach
Wil je direct na je aankomst op Cape Cod richting het strand? Sandy Neck Beach is je beste optie. Dit is een kustlijn van zo’n acht kilometer lang. Het kan zomaar zo zijn dat je tijdens je hele verblijf niet meer dan tien mensen tegenkomt.

Breakwater Beach
Zet Breakwater Beach in Brewster in je navigatie wanneer je op zoek bent naar een rustig en kindvriendelijk strand met toiletvoorzieningen.

Nickerson State Park
Brewsters Nickerson State Park was ooit het het eigendom van een zakenman die het gebied gebruikte om er te jagen en te vissen. Het park is inmiddels voor iedereen toegankelijk – en dat is maar goed ook. Je vindt hier zo’n elf kilometer aan fietspaden, een aantal grote vijvers, verschillende zandstranden en maar liefst vierhonderd kampeerplekken.

Punkhorn Parklands
Pumpkin Parkland in Brewster is een bebost en idyllisch landschap met verschillende wateren waarlangs drie fietspaden van bij elkaar ongeveer zeventig kilometer slingeren.

Shoppen

Cape Cod Mall
Ben je op zoek naar een typisch Amerikaans winkelcentrum dat ook vanuit Boston goed te bereiken is? Ga dan naar de Cape Cod Mall. Je vindt hier alle bekende namen. Warenhuis Macy’s, elektronicazaak Best Buy en de boekenwinkel Barnes & Noble, bijvoorbeeld.

Cape Cod - PixabayOrleans bezienswaardigheden: de bekendste plaatsjes op Cape Cod

Brewster

Brewster is vernoemd naar een van de passagiers die op het schip de Mayflower naar The States vaarde, Elder William Brewster. Dat is vanzelfsprekend niet de reden is om deze plaats te bezoeken. De aanwezigheid van acht verschillende stranden en een aantal andere, interessante natuurgebieden kan wél een rol spelen. Punkhorn Parklands en Nickerson State Parkbijvoorbeeld, favorieten onder mountainbikers.

Chatham

Chatham is een van Cape Cods interessantste bestemmingen. De plaats wordt vanwege de ligging in het uiterste oosten ook wel de elleboog van Cape Cod genoemd. Chathams Main Street, lokaal bekend als The Fifth Avenue of Cape Cod, is een frivole aaneenschakeling van gezellige restaurantjes en upscale-winkeltjes. Relatief veel Amerikanen uit omringende staten komen hier op af. De plaatselijke economie moet het dan ook hebben van dit nationale toerisme. Visserij speelt echter een rol speelt in Chathams financiën.

Eastham

Eastham is een compact dorp van ongeveer vijf kilometer breed gemeten van baai tot oceaan. Je vindt hier onder meer het Cape Cod National Seashore’s Salt Pond Visitor Center. Dit centrum verwelkomt jaarlijks zo’n vijf miljoen bezoekers. Ze worden hier ingelicht over wat ze mogen verwachten van de Seashore: een uitstekende kuststrook, maar ook heuvelachtige duinen en zelfs moerassen.

Hyannis

Hyannis werd wereldwijd bekend dankzij president Kennedy. Hij liet met regelmaat liet weten dat dit dorpje op The Cape zijn favoriete vakantiebestemming was. De Kennedy’s hadden er ook een flink stuk land dat nu de Kennedy Compound wordt genoemd: een lap grond waar later ook het John F. Kennedy Hyannis Museum is ontstaan. Hyannis is daarnaast de vertrekplaats voor de veerpont naar de eilanden Martha’s Vineyard en Nantucket en heeft met Kalmus Beach en Craigville Beach twee uitstekende stranden voor een zomerse dag in huis.

Orleans

Orleans bezienswaardigheden vind je volop in het enige dorp op The Cape zonder Engelse of Native American-naam. Dit is volgens de verhalen het gevolg is van een comité dat weigerde te rusten voor het plaatsje een Franse titel kreeg. Het is ook de eerste bestemming waar je, tijdens een road trip over Cape Cod, stranden tegenkomt die aan de Atlantische Oceaan grenzen. Het zuidelijke deel van de Cape Cod National Seashore begint hier en is een van de grootste Orleans bezienswaardigheden. De Seashore bestaat uit zo’n zestig kilometer aan zanderige kust verdeeld over Orleans bezienswaardigheden als Nauset Beach. Dit strand is bekend om haar hoge golven.

Provincetown

Provincetown is voor Cape Cod wat Key West is voor de Florida Keys: het uiterste puntje van het eiland. Kunstgalerijen en een flamboyant straatleven maken van het kleine plaatsje een levend geheel. De hoofdstraat, Commercial Straat, staat vol interessante shops en restaurants. De bewoners van deze kunstzinnige bestemming zijn opvallend laid-back.

Sandwich

Sandwich is het eerste dorpje dat je tegenkomt wanneer je Cape Cod vanaf het vasteland en via de veelgebruikte Sagamore Bridge oprijdt. Het is meteen een van de meest geschiedenisrijk bestemmingen op het eiland. Het historische centrum is thuis voor verschillende gebouwen uit de zeventiende eeuw. Veel Europese invloeden zijn hier terug te zien in bijvoorbeeld de aanwezige molens.

Wellfleet

Een van de meest bijzondere dorpen van The Cape is Wellfleet. De plaats staat bekend om haar oesters. Ze dienen hier als streekgerecht en worden massaal gegeten tijdens het jaarlijkse Wellfleet OysterFest. Wellfleet beschikt naast oesters ook over de mooiste stranden van Cape Cod. Het rustige Marconi Beach en de onder surfers populaire kust van White Crest zijn slechts twee voorbeelden.

Orleans bezienswaardigheden - PixabayPraktische info

De tijd op Cape Cod

De tijd op Cape Cod scheelt zes uur met die van Nederland. Het is er zes uur eerder.

Het weer op Cape Cod

Het weer op Cape Cod ziet er per maand zo uit.

Januari
Rond de 0 graden Celsius
Gemiddelde neerslag

Februari
Rond de 5 graden Celsius
Gemiddelde neerslag

Maart
Rond de 10 graden Celsius
Gemiddelde neerslag

April
Rond de 15 graden Celsius
Gemiddelde neerslag

Mei
Rond de 20 graden Celsius
Gemiddelde neerslag

Juni
Rond de 25 graden Celsius
Gemiddelde neerslag

Juli
Rond de 30 graden Celsius
Gemiddelde neerslag

Augustus
Rond de 25 graden Celsius
Gemiddelde neerslag

September
Rond de 25 graden Celsius
Gemiddelde neerslag

Oktober
Rond de 15 graden Celsius
Gemiddelde neerslag

November
Rond de 11 graden Celsius
Veel neerslag

December
Rond de 5 graden Celsius
Veel neerslag

[affiliate location=”capecod” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”capecod” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”capecod” type=”ticketlinks”]