Canada Only

Oudejaarsdag op Times Square, New York: dit moet je erover weten

Oud en nieuw New York

Oud en Nieuw in New York is iets wat je ooit moet hebben meegemaakt: duizenden New Yorkers die gezamenlijk aftellen naar 2023.

Waarom dit event de Ball Drop heet? Nou – omdat er ook daadwerkelijk een ball dropt.

Het gaat om een zogenoemde geodetische bal op het dak van One Times Square. De kans is groot dat je hem tijdens je citytrip naar New York hebt gezien.

Deze gigantische Ball op de al even gigantische mast zakt op de allerlaatste dag van het jaar naar beneden. Heeft ‘ie de onderkant van de mast bereikt? Dan is het officieel 2023 en wordt er vuurwerk vanaf alle omringende wolkenkrabbers de lucht in gestuurd.

Times Square - Unsplash
Door Boy |

Waar moet ik tijdens Oud en Nieuw in New York zijn?

Wat te doen in New York op Oudejaarsdag? Nou – wij raden je sterk aan om naar Times Square te gaan. Hoewel er in NYC op meerdere plaatsen in de stad Nieuwjaarsvieringen zijn, is dit toch wel het beste van allemaal.

De place to be: Times Square. Het megakruispunt werkt op Oudejaarsdag met een soort first-come-first-serve-principe. Het is gratis, maar je moet wel op tijd komen. De meeste bezoekers trekken daarom al in de namiddag naar het wereldberoemde plein.

Het scheelt daarbij dat de regio waarvandaan de Ball Drop is te zien ook behóórlijk groot is. Times Square zelf is vanzelfsprekend de beste plek, maar je kunt op Broadway staan: tussen 43rd en 50th Street.

De Ball Drop is ook zichtbaar vanaf 7th Avenue. Kies dan voor een plaatsje tussen 43rd en 59th Street.

Times Square - Amy Hart via NYC & Company-min
Foto: Amy Hart via NYC & Company

Hoelang bestaat deze traditie al?

De nieuwjaarsviering op Times Square gaat jaren en jaren terug. New York vierde Oud en Nieuw namelijk op 1904 voor het eerst op deze manier. Het zou echter nog drie jaar duren voordat de Ball Drop werd geïntroduceerd.

Times Square
Foto: Marley White via NYC & Company

Hoe groot is die Ball precies?

We lieten het al eventjes doorschemeren, maar de Ball is niet zomaar een Ball. Hij is maar liefst 3,5 meter in diameter (!) en weegt ruim vijfduizend (!!) kilo.

Nóg opvallender is het feit dat hij is voorzien van ruim 2.600 kristallen triangels. Deze triangels bestaan weer uit 672 verschillende led-modules. Het resultaat van die modules is dat de Ball van heinde en verre is te zien.

De huidige Ball wordt gebruikt sinds 2007. Het was toen honderd jaar geleden dat er voor het eerst met een Ball Drop werd gewerkt. De allereerste uitvoering bestond uit hout en staal.

Times Square - Julienne Schaer via NYC & Company
Foto: Julienne Schaer via NYC & Company

[themify_layout_part id=34047]