Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Philadelphia’s Elfreth’s Alley is een van de móóiste straatjes van Amerika

Elfreth's Alley - Unsplash
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Sla Elfreth’s Alley niet over wanneer je ooit naar het in het oosten van de VS gelegen Philadelphia gaat.

Maak kennis met Elfreth’s Alley. Een straat – of steeg, moeten we eigenlijk zeggen – vernoemd naar Jeremiah Elfreth. Dat was in een ver verleden één van de ambachtslieden met een woning aan dit nogal feeërieke weggetje.

En hij was niet de enige vakman in de straat. De bewoners van het toenmalige Elfreth’s Alley waren allemaal schoenmakers, kleermakers, kruideniers of, in het geval van Elfreth zelf, smeden. Samen vormden ze de ruggengraat van koloniaal Philadelphia.

Vrijwel alle ambachtslieden deden hier hun werk op de begane grond van hun – voor die tijd – middelgrote woning. Het privéleven vond een etage hoger plaats.

De Industriële Revolutie maakte echter een einde aan die manier van leven. Naburige fabrieken namen het werk over en de vaklui verdwenen uit het straatbeeld.

Elfreth’s Alley bleef er verder echter hetzelfde uitzien. De 32 huizen aan deze met kinderkopjes bedekte straat zijn daarom als geheel uitgeroepen tot National Historic Landmark. Ze vormen samen een throwback naar het Philly van weleer.

[themify_layout_part id=34172]

Museum

Twee van de voormalige woningen uit 1755 zijn – soort van – opgeofferd en functioneren nu als een museum en giftshop. Daarvandaan kunnen bezoekers Elfreth’s Alley zelf bekijken óf meedoen aan een begeleide tour van 45 minuten. Die tour vertelt het verhaal van de straat aan de hand van twee kleermakers die daar ooit hun business hadden.

Uniek detail is dat de twee huizen waarin het museum is gevestigd ooit werden bewoond door acht families – 27 mensen. Schijnt in die tijd normaal te zijn geweest.

Het museum is van vrijdag tot en met zondag geopend.

[themify_layout_part id=34170]

Kerstmis

Hoewel Elfreth’s Alley er in feite altijd knus bijstaat, spant de kerstperiode de kroon. Dan vindt het jaarlijkse Deck The Alley plaats. De woningen worden dan van binnen én buiten versierd, terwijl er in de steeg zelf allerlei baksels worden verkocht. Sommige bewoners geven je zelfs de mogelijkheid om in hun huis te kijken.

[themify_layout_part id=37739]

Elfreth’s Alley bezoeken

Zien? Je vindt het straatje in het oosten van Philadelphia. Het ligt niet ver van twee andere highlights in de stad: de Independence Hall en de Liberty Bell. Goed te combineren, dus.

Elfreths Alley - Unsplash
Boy Tijbosch |

[themify_layout_part id=34047]