Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Praktische info: het aanvragen en invullen van een ESTA

Amerika
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Ga je naar The States? Dan ontkom je niet aan het aanvragen van een ESTA. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt rondom de aanvraag van dit verplichte reisdocument.

Een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een digitaal reisdocument welke bepaalt of je wel of niet mag reizen naar de Verenigde Staten van Amerika. Je verklaart daarmee min of meer geen bedreiging te zijn voor de Amerikaanse veiligheid. De Amerikaanse overheid kan aan de hand hiervan reizigers weren die bijvoorbeeld op een zwarte lijst staan.

Vlag

Het aanvragen van een ESTA

Een ESTA aanvragen kan op verschillende manieren. De meest voor de hand liggende wijze is via de officiële website van de Amerikaanse overheid. Je kunt er ook voor kiezen om een tussenpartij in te schakelen. Deze partij vult voor een klein bedrag jouw ESTA in en controleert daarbij extra op eventuele fouten. Een voorbeeld van zo’n organisatie is eVisa Application Services.

De kosten en betaalwijze
Het aanvragen van een ESTA kost je $14 wanneer je dit doet via de officiële website van de Amerikaanse overheid. Een tussenpartij als eVisa Application Service vraagt hier €25 voor. Dit is inclusief de kosten voor de ESTA zelf.

Vraag je jouw ESTA aan via de officiële website van de Amerikaanse overheid? Dan kun je uitsluitend betalen met Creditcard. Kies je voor een tussenpartij? Dan heb je vaak meer betalingsmogelijkheden, waaronder iDEAL.

De geldigheidsduur
Heb je een ESTA aangevraagd? Dan is dit document twee jaar geldig. Je moet wel een nieuwe aanvraag doen wanneer je in de tussentijd een nieuw paspoort hebt ontvangen. De ESTA is namelijk gekoppeld aan het paspoort waarmee je deze hebt aangevraagd. Dit geldt ook wanneer je naam, nationaliteit of geslacht in de tussentijd is gewijzigd. Een uitzondering op deze regel is het veranderen van een roepnaam.

Je ESTA moet geldig zijn voor je gehele verblijf in de VS – en dus niet alleen op het moment van arriveren. Verloopt je ESTA in de tussentijd? Dan moet je voor vertrek een nieuwe aanvragen.

Ben je in de tussentijd verhuisd? Dan hoef je geen nieuw ESTA aan te vragen – tenzij je bent geëmigreerd.

Niet toereikend
Ben je na het aanvragen van je ESTA in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Libië, Somalië of Jemen geweest? Dan volstaat het aanvragen van een ESTA voor jou niet. Een nieuwe aanvraag indienen kan alleen bij het Amerikaanse consulaat.

Overstappen
Maak je alleen een overstap in de Verenigde Staten? Ook dan ontkom je niet aan het aanvragen van een ESTA. Dit geldt zelfs voor een doorvlucht: een situatie waarbij je in het vliegtuig blijft zitten, terwijl het toestel wordt bijgetankt.

VlagEen ESTA invullen

Het invullen van een ESTA Amerika gaat redelijk gemakkelijk. De vragen hebben voornamelijk betrekking op jouw persoon en je verblijf in de Verenigde Staten. Toch zijn eventuele fouten niet zonder risico. Heb je een fout gemaakt tijdens het invullen van je ESTA? Dan kan dit ervoor zorgen dat je niet naar Amerika mag reizen – ook wanneer de fout tamelijk onschuldig is. Controleer daarom al je antwoorden goed voordat je de definitieve ESTA invoert óf kies ervoor om een tussenpartij als eVisa Application Services dit te laten doen.

Contactpersoon
De vraag over je contactpersoon in The States is een voorbeeld van zo’n vraag die misschien lastig is. De meeste reizigers die op vakantie gaan, hebben natuurlijk geen contactpersoon. Het volstaat in dat geval om hier de naam van je eerste verblijfplaats in te vullen, zoals de naam van je eerste hotel.

Verblijfplaats
Het is belangrijk om een goede verblijfplaats aan te geven, zodat de Amerikaanse overheid weet dat je een reis hebt voorbereid en onderdak hebt gevonden. Vul bij de vraag over je verblijfplaats eveneens de naam van je eerste accommodatie in. Wil je wel alvast een ESTA aanvragen, maar is de accommodatie nog niet bekend? Laat dit veld dan leeg.

Misdaden en drugsgebruik
Sommige vragen op het ESTA formulier hebben betrekking tot gepleegde misdaden en drugsgebruik. Vul deze vragen waarheidsgetrouw in. Is de situatie in de tijd tussen het aanvragen van de ESTA en het reizen naar Amerika veranderd? Dan is de ESTA niet mee geldig. Je moet dan naar het Amerikaanse consulaat voor eventuele reistoestemming.

Vlag