Afrika OnlyCanada Only

Profiteren bij de Wal-Mart

Walmart
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Wal-Mart staat bekend om haar lage prijzen en het feit dat ze eigenlijk alles verkopen, van kalkoen tot munitie voor je geweer. Sommigen weten de keten te vinden wegens hun coulante return policy – de mate van omwisselbaarheid van de producten. En daar profiteren klanten soms optimaal van.

Géén bon

Kamperen in de Verenigde Staten: het hoeft helemaal niet zo’n dure aangelegenheid te zijn. Je gaat naar de Wal-Mart, koopt een tent, een luchtbed, een barbecuestel en een hangel. Onder het mom ‘het was tóch niet wat ik zocht’ breng je de spullen na de vakantie weer terug. Ontvang je geld óf een gift certificate. En de bon? Daar wordt niet eens naar gevraagd. Een systeem waar vele Amerikanen van profiteren.

Fraude?

Voor producten die minder dan 25 dollar hebben gekost, kunnen klanten van de populaire supermarktketen hun zuurverdiende knaken terugkrijgen. Anders ontvangen ze een tegoed waar weer nieuwe boodschappen van kunnen worden gehaald. Zo kun je toch flink besparen op de huishoudelijke kosten. Of niet? Want wettelijk gezien mag men helemaal geen misbruik van deze situatie maken. Je maakt je dan schuldig aan return fraud. Een strafbaar feit waar een flinke geldboete en soms zelfs een mogelijke gevangenisstraf op staat.

Aanscherping

Overigens is Wal-Mart lang niet de enige keten die te maken heeft met deze ‘vriendelijke’ vorm van fraude. De staat loopt jaarlijks zo’n tien miljard dollar mis, enkel uit consumenten die weigeren te betalen voor hun dagelijkse boodschappen. Zodoende heeft Wal-Mart hun beleid inzage omwisselbaarheid aangescherpt. De no receipt-regel wordt minder vaak toegepast dan voorheen en medewerkers zijn verplicht om geretourneerde producten te inspecteren voor deze terug de schappen ingaan. De toekomst moet uitwijzen of dit helpt. Vooralsnog lijkt het er niet op – eind 2012 nog kocht een vrouw een Nintendo DS, om erachter te komen dat het hier ging om een doos stenen. Return fraud, ’t is een omvangrijk probleem.

Wat zou de Wal-Mart volgens jou moeten doen? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook!

Walmart
Foto: Mike Mozart