Canada Only

Púúr Amerika – de Oklahoma State Fair

Oklahoma City
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Artistieke tentoonstellingen, eindeloze kermisattracties en vooral héél véél eten. ‘t Is moeilijk voor te stellen dat er niets van jouw gading bij zit op een evenement als de Oklahoma State Fair. Ook dit jaar bezochten bijna één miljoen mensen het jaarlijkse festival waar de Americana tot leven komt.

Een happening waar menig Amerikaan naar uitkijkt. In een staat als Oklahoma, waar agricultuur nog altijd hoogtij viert, is een bezoek aan de State Fair verplichte kost voor iedere inwoner. Mede daardoor zijn de te ondernemen activiteiten zo divers. Ter illustratie: in één van de vijf tentoonstellingsgebieden toont Ford haar nieuwste modellen, terwijl praktisch naast de deur Disney On Ice een exclusieve voorstelling geeft. Iets daarbuiten vind je een family fun zone – een immens grote kermis met draaimolens, ferris wheels en méér. En nóg iets verder gaat een boer naar huis met een tijdens een veiling aangeschafte kudde koeien. ‘t Wordt niet veel Amerikaanser.

Butter-on-a-stick

Naast dergelijke activiteiten neemt eten een serieuze rol in tijdens dit soort festivals. Het streven daarbij is om ieder jaar weer uit te breiden met een nieuw menu. Zodoende werd een imposante collectie bestaande uit funnel cakes, corn dogs en Indian taco’s dit jaar aangevuld met de zogenaamde bacon explosion sandwich, cookie dough parfaits en deep fried butter-on-a-stick. ‘t Verbetert niet bepaald het stereotype van de dikke Amerikaan, maar de reden achter de productie van zo’n calorierijke snack is des te Amerikaanser: omdat het kan.

Versus

Een State Fair gaat niet voorbij zonder één specifiek element: de competitie. Waar in het verleden wedstrijden als wie-heeft-het-sterkste-varken géén uitzondering vormden, heeft de Oklahoma State Fair 2013 zich tamelijk beschaafd gehouden. Het competitieve hoogtepunt werd gevormd door een ouderwetse pot Arm Wresteling, toegankelijk voor zowel mannen als vrouwen. En denk maar niet dat er voor spek en bonen wordt gespeeld. Ook hier geldt: winning is the only thing. Hoe? Dat maakt niet uit.

De Oklahoma State Fair vindt jaarlijks plaats in de maand september. Ben je toevallig in de buurt van de staat? Morgen begint de Tulsa State Fair – iets kleinschaliger, maar met hetzelfde concept. Klik HIER voor méér informatie.