Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Real-life spookdorp: Centralia staat al 50 jaar in brand

Vlag
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Géén inwoners. Dichtgespijkerde woningen. En een altijd aanwezige sluier van rook en as. Meet Centralia – Amerika’s meest aftandse ghost town.

door Boy Tijbosch

Centralia, Pennsylvania. Oóit een loom plaatsje, thuis voor zo’n duizend inwoners. Een ons-kent-ons-dorp, waar het merendeel van de bevolking werkte in de mijn die zich rechts onder het oord bevond.

MIJNBRAND

Máár – dat was toen. In 1962 kwam er abrupt een einde aan het aangename bestaan van Centralia. Een brand in de ondergrondse mijn was hiertoe de aanleiding. Burgemeester Dick Thornburgh vocht jarenlang tegen de vuurzee die onder de voeten van de inwoners woedde. Tevergeefs – zo bleek. Nadat de zwaar verhitte grond zomaar wegzakte onder de voeten van 12-jarige jongen, was er maar een oplossing: wegwezen. Zodoende is Centralia compleet verlaten, maar staat de mijn nog altijd in lichterlaaie. Vijf decennia later!

SILENT HILL

Een voortdurende chemische rook stijgt op uit een van de vele sinkholes in het Centraliaanse wegdek. Het ziet er allemaal zó beroerd uit dat diverse Hollywood-producenten een complete horrorfilm baseerden op het dorp: Silent Hill. Centralia bevindt zich aan Pennsylvania Route 61. Vele afzettingen leiden automobilisten om het plaatsje heen, maar sommigen kunnen het tóch niet laten om éven te kijken in het mistige dorp. Als je ‘t niet erg vindt, blijven wij thuis.