Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Reis je terug naar NL vanuit Amerika? Dan heb je vanaf 23 maart géén negatief testbewijs meer nodig

Monument Valley - Unsplash
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De coronamaatregelen worden op 23 maart verder versoepeld, zo maakte het kabinet deze week bekend. De testverplichting voor je terugkomst in Nederland wordt op die dag verleden tijd.

Reizigers die vanuit onder meer de Verenigde Staten terugkeerden naar Nederland werden tot dusver verplicht om vóór vertrek een negatief testbewijs te overhandigen.

Dat hield dus in dat je, uiterlijk 24 uur voor vertrek, in Amerika een antigeen- of PCR-test moest ondergaan. Dit kon bij onder meer de CVS, de Walgreens en verschillende instanties op de luchthaven.

Een tamelijk tijdrovende, maar ook enigszins zenuwslopende bezigheid. Bij een positieve uitslag mocht je tenslotte niet instappen. Bovendien waren de kosten voor de reiziger zelf. Voor jou, dus.

[themify_layout_part id=34172]

Geen verplichting

Maar goed – maakt allemaal niet meer uit. De verplichting is namelijk (bijna) verleden tijd. Het is vanaf 23 maart allemaal niet meer nodig. Dan vervalt de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben voor reizigers naar EU-landen.

Dit geldt voor die vanuit andere EU- en Schengen-landen naar Nederland reizen, maar ook voor EU-burgers die van buiten EU- en Schengen-landen huiswaarts keren. Het invullen van een gezondheidsverklaring is voor beide groepen nog wél verplicht. 

Het kabinet adviseert reizigers naar Nederland daarnaast op de dag van aankomst én op dag vijf na aankomst een zelftest te doen.

[themify_layout_part id=34170]

Versoepelingen vanuit de Verenigde Staten

De Verenigde Staten zelf lijken vooralsnog niet te willen versoepelen. Het land is momenteel alleen toegankelijk voor volledig gevaccineerde reizigers (twee prikken). 

Reizigers moeten bovendien voor vertrek een negatieve antigeen- of PCR-test kunnen overhandigen. Deze mag niet langer dan één dag voor vertrek zijn afgenomen. 

[themify_layout_part id=37739]

Meer nieuws

We hebben nog geen signalen ontvangen dat dit (binnenkort) gaat veranderen, maar houden je uiteraard op de hoogte van alle ontwikkelingen!

[themify_layout_part id=34047]