Canada Only

Nederland verandert het reisadvies voor Amerika naar groen

Vlag - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt daarmee niet langer voor reizen naar de Verenigde Staten.

Je kon het na de persco van dinsdag 15 februari al een béétje zien aankomen, maar op woensdag 16 februari is het ook daadwerkelijk gebeurd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zo’n dertig populaire, niet-EU-landen, waaronder de Verenigde Staten, een positief reisadvies gegeven.

Bronnen uit Den Haag lieten gisteren al weten dat deze landen de kleurcode geel (let op, er zijn risico’s) zouden krijgen. Amerika hoort bij deze landen, zo is te zien op de website Nederland Wereldwijd.

Sterker nog: de kleurcode voor Amerika is niet geel, maar zelfs groen (geen risico’s). Dat houdt in dat reizen naar The States niet langer wordt afgeraden.

De Nederlandse overheid neemt hiermee afscheid van het systeem waarbij de kleurcodes voor landen werden gebaseerd op het aantal coronabesmettingen in dat land.

[themify_layout_part slug=leestips-amerika]

Verplichtingen bij terugkomst in Nederland

‘Betekent deze wijziging van kleurcode ook dat er afscheid wordt genomen van de maatregelen die bij terugkomst in Nederland gelden?’

Nee – dat helaas niet. Nóg niet, althans. Wanneer we het stappenplan op Nederland Wereldwijd invullen, geeft deze nog steeds aan dat er voor reizigers vanuit de Verenigde Staten een test- en quarantaineplicht geldt.

Dat houdt dus in dat je jezelf vóór je vertrekt in Amerika moet laten testen. Je moet daarnaast bij aankomst in Nederland vijf dagen in quarantaine. Deze periode mag je na vijf dagen beëindigen wanneer je – bij de GGD – negatief test.

[themify_layout_part slug=”reistips-amerika”]

Testplicht vóór vertrek naar Amerika

Een andere verplichting die vooralsnog blijft bestaan, is de testverplichting vóór vertrek. Reizigers naar Amerika moeten een negatieve test kunnen overhandigen. Deze moet één dag van tevoren zijn afgenomen. Zowel PCR- als antigeentests volstaan.

[themify_layout_part id=”37739″]

Alléén voor gevaccineerde reizigers

Tot slot zijn alleen volledig gevaccineerde reizigers toegestaan op vluchten naar de Verenigde Staten. Je bent volledig gevaccineerd wanneer je twee vaccinaties hebt ontvangen.

Het is aan de Amerikaanse overheid om te bepalen wanneer de vaccinatie- en testplicht vóór vertrek komen te vervallen.

Bron: Nederland Wereldwijd

[themify_layout_part slug=”amerika-only-nieuwsbrief”]