Afrika OnlyCanada Only

Zoek

ReisReview – Bourbon Street, New Orleans

French Quarter, New Orleans
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Mardi Gras nadert en het centrum van New Orleans belooft begin maart wederom dé feestbestemming van Amerika te worden. Vooral Bourbon Street – slagader van het French Quarter en thuisfront voor zuidelijk feestgedreun. Of niet?

door Boy Tijbosch

Balkonnetjes in Parijse stijl. Breed lachende toeristen. ‘t Is zo’n beetje het beeld van de gemiddelde ansichtkaart afkomstig uit New Orleans. Een vrij forst verschil met de werkelijkheid. Want tegenwoordig vormt Rue Bourbon een geheel aan rokerige kroegjes en louche stripclubs. De karakteristieke jazz? Die lijkt nergens te bekennen. Nee, als je méér pooiers dan piano’s treft in een straat die zich laat omschrijven als historisch en cultuur, dan klopt er iets niet.

KATRINA: HOOFDSCHULDIG?

Hoe komt het dat Bourbon Street er zo uit ziet? Komt ‘t nog steeds door Hurricane Katrina, inmiddels bijna negen jaar geleden? Tuurlijk, de dodelijke orkaan heeft een grote invloed gehad op het voortbestaan van New Orleans. Hoewel het French Quarter destijds nog redelijk droog is gebleven, liep het toerisme spaak. Logisch – president Bush zag in 2005 vanuit zijn helikopter hoe de winkels en huizen van New Orleans werden leeggeroofd en de wereld keek mee. Niet echt een stad waar je graag naartoe wil. Maar de zuidelijke stad heeft hard gewerkt aan herstel – met succes. Het aftandse karakter van Bourbon Street valt dus niet compleet te wijten aan de orkaan.

KARAKTERMOORD

De verklaring voor de hedendaagse vertoning van Rue Bourbon is vrij simpel: de straat was altijd al zo. Want rondom 1900 bevonden zich hier al burleske voorstellingen en prostituees. Nadat er in 1960 de zoveelste erotische blockbuster werd opgenomen, was men het zat. De stad startte een collectief om ten minste de productie van pornofilms aan Bourbon Street tegen te gaan. Maar wat aan de andere kant van Amerika wél lukte met Times Square, evalueren van verval naar vertoon, wilde hier niet lukken. Gift shops rezen als paddestoelen uit de grond, bedoelt om de bordelen te vervangen. Maar klaarblijkelijk kwam men óók niet naar New Orleans voor de zelfgemaakte mokken en té dure t-shirts. Mislukt!

CONCLUSIE

Waarom juist Bourbon Street zó nadrukkelijk naar voren wordt geschoven in de promotie voor New Orleans, is een raadsel. Misschien is het de centrale ligging? Of de goede restaurants, die er dan óók wel zijn. Maar dat ware gevoel van southern hospitality? Dat vind je elders in het French Quarter. Bijvoorbeeld op Jackson Square, waar wél jazz wordt gedraaid in plaats van té harde hip-hop. Kóm je voor stripclubs? Dan zal Bourbon Street niet tegenvallen, nee.

RAPPORTCIJFER: 5

French Quarter, New Orleans
Louisiana Department of Culture, Recreation and TourismBoy