Canada Only

ReisReview: de Giants van Route 66

Wig Wam Motel
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Je moet tóch iets, wil je ervoor zorgen dat jouw business de aandacht trekt van achteloze voorbijgangers. Toen de Route 66 nog volop functioneerde als handelsweg, bouwden sommige ondernemers zodoende metershoge beelden die men niet kon negeren. Zoals Gemini. Zoals Tall Paul. En zoals The Lauterbach Tire Man.

door Boy Tijbosch

Gemini The Giant is de abstracte naam van één van deze statues langs de Route 66. ‘t Is een wezen in een vreemd ruimtekostuum die – met een beetje fantasie – óók door kan als aftandse motorrijder. Een bouwsel dat flink afsteekt bij de nabijgelegen bomen en woningen. Eigenlijk een vrij lelijk ding. Gemini is vernoemd naar The Gemini Space Program en heeft maar één doel: passanten lokken naar de eigenlijke attractie. In dit geval is dat het naburige restaurant The Launching Pad.

BROEDERSCHAP

De eigenaar van Gemini was bepaald niet de enige met dit idee. Een paar uur verder vind je, eveneens aan de Route 66, Tall Paul. Een statige kerel die op het punt staat een hot dog naar binnen te werken die groter is dan hijzelf – overigens was het broodje, naar verluidt, óóit een bijl. Wéér iets verder: The Lauterbach Tire Man, poserend voor wat eens een goedlopende garage was. Men noemt ze liefkozend ‘de Giants van Route 66’. Tezamen vormen ze driekwart van de nog aanwezige giganten langs deze weg: aan de andere kant van Amerika vinden we Lumberjack.

Dat houdt niet in dat er nergens anders Giants zijn, integendeel. Er zijn kunststof dino’s in Flagstaff, Arizona. Er zijn beelden van hongerige Amish in Pennsylvania. Allemaal afkomstig van één bedrijf: International Fiberglass in Venice, Californië. Destijds konden zij voor relatief weinig geld (zo’n $2000 per beeld) een sculptuur maken die resulteerde in honderden extra klanten per maand. Ze worden Muffler Men genoemd – verspreidt over Amerika en Canada vind je nog tweehonderd van de in totaal vierhonderd geproduceerde kunstwerken.

CONCLUSIE

De Muffler Men zijn mooie verwijzingen naar opportunistisch Amerika. Throwbacks, naar tijden waarin elektronische billboards nog niet bestonden en men andere middelen moest aanwenden. Er rest alleen nog één vraag – werkt een Muffler Men nog in de huidige marketingwereld? In het geval van Gemini niet: The Launching Pad is gesloten en hartstikke failliet.

RAPPORTCIJFER: 7

Wig Wam Motel
Foto: Anneloes Keunen via Amerika Only