Anno ’57 trok Elvis Presley de knip. Hij gaf 100.000 dollar uit aan een imposante, kalkstenen woning in het zuiden van de VS. Natúúrlijk gaat ‘t hier om Graceland in Memphis, Tennessee. Heilige rond voor iedereen die de King een warm hart toedraagt.
door Boy Tijbosch
Zijn muziek is tijdloos, maar we kunnen hetzelfde helaas niet zeggen over Elvis’ smaak qua interieur. Graceland staat vol met tierlantijntjes en frutsels die regelrecht van oma’s vensterbank lijken te zijn weggeroofd. Daar hield ‘ie van, die Elvis. Je kunt zelf oordelen, want zijn voormalige thuis is momenteel onderdeel van een museum geheel gewijd aan het eerste idool ter wereld.
CALLING ELVIS
Rondleidingen door Graceland zijn strak georganiseerd. Bezoekers worden per bus naar de overkant van de straat gebracht. Filmen is niet toegestaan – hoewel een zwaar opgemaakte vrouw die de boel vastlegt met een iPad ervan getuigd dat deze regels niet zo nauw worden genomen. Eenmaal binnen vraag je het jezelf af of Elvis wel helemaal in orde was. Zo had hij náást de gebruikelijke woon- en slaapkamers óók nog een jungle room, inclusief waterval. Zo chaotisch als de woning is, zo rustig is het landgoed. Hier vind je onder meer het graf van Elvis, centraal gelegen in een gebied waar de levende King vaak kwam om te mediteren.
COMPLEX
Een bezoek aan Graceland is niet alleen een bezoek aan de woning. Aan de overkant bevindt zich de rest van de Elvis-manie. Je vindt hier een Elvis-museum, verrijkt met meerdere, weinig gebruikte vehikels. Oók aanwezig, iets verderop: zijn twee vliegtuigen. En ook een gift shop mag niet ontbreken: Elvis voor in de kerstboom óf voor in je oren. Noemenswaardig: het uitzendhok van Elvis Radio, waar men 24/7 alléén maar de King draait.
Het complex is één ding, de bezoekers zijn een tweede. De grootste fans komen verkleedt als hun held en schieten enigszins wanhopig plaatjes van alles wat er te zien valt. Buiten de poort vind je nog meer aspirant-Presley’s die hun best doen de sfeer te verhogen. Een hele kleine Elvis zingt nét iets te hoog Burning Love. Een andere, wat vadsige imitator maakt heupschuddende bewegingen op blauwe, niet-suede schoenen. ‘t Is geen sekssymbool, maar hij is wel aandoenlijk.
CONCLUSIE
Laten we wel wezen – Graceland bestaat uit pure Elvis-verheerlijking. Geen woord, vliegtuig of kerstbal verwijst naar het feit dat het idool er tijdens de laatste jaren uitzag als een uitgezakte kerstman met een kuif. Desondanks is Gracelnad indrukwekkend. Amerikaanse verheerlijking ten top en een must-see voor bezoekers van het Diepe Zuiden.