Canada Only

ReisReview – Haight Ashbury, San Francisco

Haight Ashbury
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Nieuw op de maandag: ReisReviews! Amerika Only’s weinig gezouten beoordeling van een plaats, bezienswaardigheid of activiteit érgens in de Verenigde Staten. Deze week: hippiebuurt Haight-Ashbury in de Californische metropool San Francisco.

Regenboogkleurige gevels en Victoriaanse huizen. Klaarblijkelijk niet het enige Sixties-overblijfsel in de bonte wijk Haight-Ashbury, San Francisco. Zo bewijst een man die het vermoeden wekt in een permanente Woodstock-trip te zijn blijven hangen door constant ‘Walk to hell!’ te bulderen naar verschrikte voorbijgangers. Een kwartiertje daarvoor claimden mijn reisgenoten een parmantige kerel te hebben gezien, gekleed in slechts een sok om de edele delen. Twee ingrediënten voor een weinig positieve beschouwing? Hell no!

Hippie 2.0

The Haight is méér dan alleen louche figuren. De buurt floreerde in het hippietijdperk – eind jaren ’60 – waarin goedkope huizen het gebied aantrekkelijk maakten voor reizende muzikanten. Zodoende ontwikkelde de wijk zich tot de favoriete plek van onder meer Janis Joplin en Jimi Hendrix. ‘n Cultureel erfgoed is achtergebleven, waar groepen mensen de tijd van bloemen in ‘t haar en psychedelische rock nog steeds niet achter zich hebben gelaten. Zoals een olijke bassist, die goudeerlijk vertelt dat hij geld wilt in plaats van applaus (‘I can’t eat those claps!’). Of zoals een strijder tegen drugsgebruik, muzikaal protesterend op dezelfde plaats waar eerder een bebaarde jongeman wanhopig van zijn onsje Nederwiet probeerde af te komen. En dat alles tegenover een achtergrond van kleurrijke winkels en woningen.

Toeristisch?

Eerlijk gezegde verwachtte ik Fisherman’s Wharf-achtige taferelen – giftshops en onsmakelijke eettentjes – in Haight-Ashbury, terend op de glorie van indertijd. Gelukkig blijven de Alcatraz-pyjama’s hier redelijk achterwege. Ja, de shirts van Jefferson Airplane hangen er. Maar de originele zaken die vreemd gevormde waterpijpen, opvallend groen gekleurd brood en reusachtige attributen van erotische aard (waardoor je prompt wordt gewezen op de hypocrisie van de VS op dit gebied) verpatsen maken de dienst uit. Bovendien, zo vertelt een medewerker van het Haight-Ashbury Music Center ietwat patserig, lopen de muzikanten van weleer op een blauwe maandag zomaar zijn winkel binnen. Nee, Haight-Ashbury is authentieker dan verwacht en da’s maar goed ook. Geen schreeuwende kerel die daar iets aan verandert.

Wat kan ik doen in Haight-Ashbury?

  • Een bezoek brengen aan monumentale gebouwen, zoals The Red Vic House;
  • Muzikanten bewonderen op Haight Street;
  • De skyline van San Francisco aanschouwen vanaf Alamo Square.

RAPPORTCIJFER: 7

Wat is jouw rapportcijfer voor Haight-Ashbury? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook en Twitter!

Haight Ashbury
Bongo via Visit California